
آیدین، پسر بچهای که پاها و دستهایش زود خسته میشد
- ۶ خرداد ۰۴
- 79 بازدید
- 0 دیدگاه
روایتی از زندگی یک کودک مبتلا به سرطان خون؛
مسیر خانه تا مدرسه برای خیلیها شاید کوتاه و ساده باشد، اما برای آیدینِ 7 ساله، پر از ایستادن و نفسگرفتن بود. پاها و دستهایش خسته میشدند، نفسش میبرید، حالت تهوع و بیاشتهایی هم سراغش آمده بود. چندین بار این حال بد را به پدر و مادرش گفته بود، اما هیچکس فکر نمیکرد پشت این نشانههای پراکنده، بیماری پنهان شده باشد به نام «سرطان خون».
بعد از تدوام نشانهها، آیدین ابتدا در بیمارستانی در شاهیندژ و بعد ارومیه بستری شد. تشخیص اولیه «روماتیسم» بود. اما بیماری همچنان پیش میرفت. تا اینکه پس از 9 ماه، او را به تهران آوردند، به بیمارستان طبی کودکان. آنجا تشخیص نهایی داده شد: لوسمی لنفوبلاستیک حاد (ALL)
بعد از آنکه پزشکان شانس درمانش را بسیار کم ارزیابی کردند او را به محک ارجاع دادند؛ جایی که دکتر پروانه وثوق، بنیانگذار خون و انکولوژی کودک در ایران، درمان او را آغاز کرد. سه سال شیمیدرمانی، سه سال رفتوآمد، سه سال مبارزه با بیماری تا در نهایت در سال ۱۳۸۶، آیدین درمانش را به پایان رساند.
امروز، آیدین دانشآموخته مهندسی پزشکی است. میگوید محک خانواده دومش بوده و همیشه با او مانده. قصه آیدین، قصه امید است؛ امیدی که در دل تاریکی، جرقه زد و روشن ماند.
تشخیص زودهنگام علایم اولیه سرطان خون در کودکان از سوی والدین و پزشکان عمومی و اطفال، میتواند شانس درمان مؤثرتر را در کودکان مبتلا به سرطان خون افزایش دهد. امروز با توجه به پیشرفت دانش پزشکی شانس بقا برای کودکان مبتلا به سرطان به 80 درصد رسیده و لازم است تا با آگاهی از نشانههای این بیماری و تشخیص زودهنگام، به درمان به موقع آن کمک کنیم.
اما سرطان خون چیست؟
7 خرداد با هدف افزایش آگاهی درخصوص سرطان خون، به این نام شناخته میشود؛ سرطان خون یا لوسمی (Leukemia)، نوعی بیماری بدخیم است که در آن، مغز استخوان شروع به تولید بیرویه گلبولهای سفید غیرطبیعی میکند. این سلولها بهدرستی کار نمیکنند، جای سلولهای سالم را میگیرند و بدن را در برابر عفونت، خونریزی و کمخونی آسیبپذیر میکنند.
شایعترین نوع این بیماری در کودکان، لوسمی لنفوبلاستیک حاد (ALL) است. از علائم اولیه آن میتوان به خستگی شدید، بیحالی، کماشتهایی، درد استخوان و مفاصل، تبهای بیدلیل و کبودی آسان اشاره کرد.
درمان چگونه انجام میشود؟
درمان سرطان خون در کودکان معمولاً شامل شیمیدرمانی است و بسته به نوع و شدت بیماری، ممکن است چند سال ادامه یابد. در برخی موارد خاص، پیوند مغز استخوان یا درمانهای هدفمند نیز مورد استفاده قرار میگیرند.
امروز، با پیشرفت علم پزشکی و حمایت نهادهایی مانند محک، شانس بهبودی کودکان مبتلا به ALL بسیار بالا رفته و بسیاری از آنها مانند آیدین، بعد از درمان، زندگی سالم و فعالی را تجربه میکنند.