
افتتاح بخش پیوند سلولهای بنیادی کودکان در محک
- ۱۰ مهر ۹۰
- 981 بازدید
- 0 دیدگاه
بخش پیوند سلولهای بنیادی کودکان، در بیمارستان فوق تخصصی سرطان کودکان محک افتتاح شد. هشتم مهر ماه ۱۳۹۰ مراسم افتتاح بخش پیوند با حضور تنی چند از اعضا هیأت امنا و هیأت مدیره محک، پزشکان و جمعی از یاوران برگزار شد.
این بخش فوق تخصصی با حمایت مالی علی اصغر سلیم یکی از یاوران قدیمی محک ساخته شد و با همت بلند تعداد زیادی از یاوران محک تجهیز شد. با توجه به اینکه پیوند سلول های بنیادی یکی از روشهای اصلی و نهایی در درمان بیماری سرطان است، لزوم وجود بخش پیوند در بیمارستان محک از سوی متخصصان کاملاً احساس میشد و اینک این بخش به عنوان یک پایگاه مرجع پیوند سلولهای بنیادی برای کودکان مبتلا به سرطان در کشور فعال است.
بخش پیوند سلولهای بنیادی به دست یکی از کودکان محک و علی اصغر سلیم افتتاح شد و مدعوین از این بخش و تجهیزات و امکانات آن بازدید کردند. سپس برای شرکت در مراسم در سالن آمفی تئاتر محک حضور یافتند و دکترمرداویژ آل بویه عضو هیأت امنای محک و فوق تخصص خون وآنکولوژی ضمن خوشامد به میهمانان گفت: «هنگامی که شفافیت و تداوم عملکرد وجود داشته باشد مردم ما در امور خیر پیش قدم می شوند و ساخت و تجهیز بخش پیوند مغز استخوان ظرف مدت یک سال و نیم از نمونههای بارز این مساله است.»
پس از آن پیام بنیانگذار محک که به دلیل مسافرت در مراسم حضور نداشتند در حضور میهمانان خوانده شد. سپس دکتر عظیم مهرور ریاست بیمارستان فوق تخصصی محک به ارائه گزارش جامعی از فعالیتهای درمانی، آموزشی، پژوهشی و عملکرد پنج ساله بیمارستان محک و سیر پیشرفت و تجهیز آن پرداخت.
در ادامه دکتر امیر عباس هدایتی اصل ریاست بخش پیوند با تشریح سیر پیشرفت این بخش و نحوه تأسیس و تجهیز آن، گزارش کاملی از فعالیت ها و امکاناتی که در این بخش ارائه می شود را بیان کرد. وی گفت: «پیوند سلولهای بنیادی یکی از درمانهای نوینی است که برای درمان بیماریهای مختلف از جمله بیماریهای آنکولوژی و سرطان به کار میرود. این پیوند برای بیمارانی که امید و بقای زندگی در آنها بیشتر است در نظر گرفته میشود و با این کار به درمان این بیماران کمک میشود. از آنجا که متأسفانه در بیماریهای طب کودکان نظیر بیماریهای مادرزادی نقص ایمنی اولیه، بیماریهای ذخیره چربی، کم خونیهای ارثی و بیماریهای آنکولوژی روز به روز شاهد افزایش آمار هستیم، و در عین حال امید به زندگی در کودکان بالاتر است، لذا پیوند سلولهای بنیادی باید در مراکز طب کودکان به صورت انحصاری و تخصصی انجام شود. در مطالعه سال ۱۳۸۳ انجمن خون و آنکولوژی کودکان، ۱۰۰۰ مورد جدید در سال ثبت شده که این آمار امروز بالاتر رفته و تنها در بیمارستان محک سالیانه نزدیک ۴۰۰ تا ۴۵۰ کودک جدید با تشخیص آنکولوژی داریم و با این سیر صعودی بیماری آنکولوژی در کودکان به کار گیری روش های نوین درمان در آنها ضروری است. »
دکتر هدایتیاصل از تاریخچه تأسیس بخش پیوند سلول های بنیادی در ایران یاد کرد که اولین بار در سال ۱۳۶۹ در بیمارستان شریعتی توسط دکتر اردشیر قوام زاده انجام گرفت.
وی در ادامه گفت: «یکی از مشکلات پیوند سلولهای بنیادی اهدا کننده مناسب است که در بهترین شرایط، یک بیمار، تنها ۲۵ درصد شانس دارد از والدین، خواهر و برادر و یا دهنده غیر، سلول بنیادی دریافت کند. اما در کودکان خوشبختانه پیوند سلول های بنیادی از طریق خون بند ناف هم میتواند صورت گیرد که در بزرگسالان به دلیل وزن بالاتر احتمال استفاده از این منبع کمتر است.»
سپس ایشان به ارائه توضیحاتی درباره امکانات و تجهیزات بخش پیوند همچون تجهیزات ویژه معماری، فیلتراسیون هوا، ایزولاسیون و مسائل بهداشتی ویژه، مانیتورینگ، سیستمهای ایمنی ، پوشش های کف و دیوارها و مقاومت آنها در برابر امواج UV، مواد شوینده، مواد روغنی و هر نوع آلودگی و همچنین خدمات رفاهی این بخش همچون سیستمهای سمعی و بصری برای بیماران و خانواده هایشان پرداختند.
سپس دکتر حسن ابوالقاسمی، سرپرست دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و رئیس سازمان انتقال خون آغاز فعالیت مؤسسه محک در سال ۱۳۷۰ را در کنار راه اندازی دوره های فوق تخصصی آنکولوژی در دانشگاهها را عوامل مؤثر در افزایش درصد بهبود کودکان مبتلا به سرطان از دهه ۷۰ تا کنون از ۲۰ درصد به ۸۰ درصد دانست و گفت: «امروزه نگهداری سیستمهای درمانی و اداره آنها بسیار سخت تر و پر چالش تر از افتتاح و راهاندازی آنها است و نیازمند مشارکت جامعه در این زمینه است.» وی همچنین اضافه کرد که وجود سیستم های خدمات حمایتی و حمایت همه جانبه از خانواده بیماران خصوصاً در کودکان مبتلا به سرطان و حفظ بنیان خانواده در زمان بحران بیماری از مراحل مکمل فرآیندهای درمانی میباشد، که این موضوع از اهداف همیشگی مؤسسه محک است.
در انتها، مراسم تقدیر از علی اصغر سلیم یاور محک توسط پروفسور پروانه وثوق سرپرست پزشکان فوق تخصص بیمارستان محک و از اساتید قدیمی در رشته خون و آنکولوژی انجام شد و تابلوی نقاشی زیبایی که کودکان محک برای قدردانی از زحمات یاور قدیمی خود کشیده بودند به آقای سلیم اهدا شد. وی با شاخه گلی در دست، روی سِن آمد و ساخت بخش پیوند را به پیوند زدن شاخه گلی به درخت تنومند محک تشبیه کرد.
امیدواریم با همراهی تمامی اعضای خانواده بزرگ محک، روز به روز در مسیر تجهیز بیمارستان و گسترش خدمات محک به کودکان مبتلا به سرطان گام برداریم.








