استفاده از رادیوتراپی در تومورهای ژرم سل مغزی کودکان چه چالشهایی دارد؟
- ۲۰ اردیبهشت ۰۳
- 322 بازدید
- 0 دیدگاه
دکتر بهار معینی رادیوانکولوژیست بیمارستان فوق تخصصی محک پاسخ میدهد؛
استفاده از رادیوتراپی در تومورهای ژرم سل مغزی کودکان چه چالشهایی دارد؟
دکتر بهار معینی رادیوانکولوژیست بیمارستان فوق تخصصی سرطان کودکان محک در کنگره دو سالانه بینالمللی انکولوژی کودکان (یادبود پروفسور پروانه وثوق)، دربارهی چالشهای درمانی استفاده از رادیوتراپی در تومورهای ژرم سل مغزی کودکان سخنرانی میکند. دکتر بهار معینی رادیوانکولوژیست بیمارستان فوق تخصصی محک دربارهی کنگره دو سالانه بینالمللی انکولوژی کودکان (یادبود پروفسور پروانه وثوق) که در اردیبهشت ماه سال جاری برگزار میشود، چنین گفت: این دوره نخستین کنگره نوروانکولوژی کودکان در ایران است. البته پیش از این کنگرههای بینالمللی انکولوژی کودکان در ایران برگزار شده بود اما امسال به صورت ویژه به رویکرد چند تخصصی در تومورهای مغزی کودکان پرداخته شده و چالشهای این روش درمان بررسی میشود.وی بیان کرد: در سخنرانی خود بر چالشهای درمانی تومورهای ژرم سل بر موارد تجربی خود در میان کودکان تحت درمان در بیمارستان محک، متمرکز خواهم بود. تومور ژرم سل مغزی در اطفال بعد از تومورهای مدولوبلاستوما و اپاندیموم شیوع کمتری دارد؛ اما دلیل اهمیت بررسی آن، شناسایی انواع چالش در مسیر درمانهایی است که این نوع از تومور مغزی، برای کودکان ایجاد میکند.این رادیوانکولوژیست ادامه داد: برنامههای درمانی تومورهای ژرم سل مغزی اکنون در دنیا بهروز شده است و شیوههای درمانی آن تغییرات بسیاری کرده است. در روشهای جدید تا جای ممکن استفاده از رادیوتراپی برای درمان محدود شده است چون پیش از این درمان رادیوتراپی به صورت کامل بر کودکان مبتلا به تومور ژرم سل انجام میشد و حتی درمان ستون فقرات همزمان با درمان تومور مغزی در کودکان انجام میگرفت اما امروزه به دلیل عوارض این شیوهی درمانی، برنامهی درمانی تغییر کرده است.به گفته معینی، در برنامهی درمانی جدیدِ تومورهای ژرم سل مغزی کودکان، از روش شیمیدرمانی خاصی برای بیماران استفاده میشود و بر اساس پاسخ درمانی دریافت شده، رادیوتراپی حذف و بر درمان مغز تمرکز میشود. پیش از این باید همهی بطنهای مغزی درمان میشد، اما امروزه حتی میزان اشعهدهی بر بطنهای مغز محدود شده است.وی گفت: تومورهای ژرم سل در بخش پینهآل و سوبریال مغزی قرار دارند و استفاده از رادیوتراپی در درمان آنها، عوارض جانبی بر هورمونهای رشد کودک به جای خواهد گذاشت. از سوی دیگر برخی از کودکان مبتلا به تومورهای ژرم سل در اوایل نوجوانی هستند و به همین دلیل ممکن است دچار اختلال در روند رشد خود شوند.
معینی ادامه داد: همچنین اگر دوز استفاده از اشعهدهی در روش درمانی رادیوتراپی برای درمان تومورهای مغزی کودکان از میزان مشخصی بیشتر شود، موجب کاهش هوش کودک میشود. بنابراین تا جای ممکن تلاش میشود عوارض درمانی شیمیدرمانی و رادیوتراپی محدود شود.
این رادیوانکولوژیست یادآور شد: متأسفانه بیشتر مراکز درمانی در ایران هنوز از رادیوتراپی با دوز اشعهدهی بالا استفاده میکنند درحالی که از این روش درمانی به ویژه در کشور کانادا و بیمارستانهایی مانند سیککیدز، دیگر استفاده نمیشود. متخصصانی مانند دکتر اوته بارتلز از کشور کانادا، سالهاست بر درمان تومورهای ژرم سل تحقیق میکنند و در این دوره از کنگره دو سالانه بینالمللی انکولوژی کودکان (یادبود پروفسور پروانه وثوق) حضور دارند و دربارهی چالشهای درمانی تومورهای مغزی کودکان سخنرانی میکنند.
معینی با بیان اینکه رویکرد چند تخصصی به تومورهای مغزی کودکان موجب بهروز شدن دانش همه متخصصان مربوطه در درمان میشود گفت: پیش از این ممکن بود هر یک از متخصصان در درمان تومورهای مغزی کودکان از یک برنامهی درمانی متفاوت استفاده کنند، اما طی جلسات چند تخصصی تمامی اطلاعات متخصصان در درمان به صورت یکپارچه بهروز میشود. بنابراین در این دوره از کنگرهی انکولوژی کودکان با توجه به برگزاری جلسات چند تخصصی بین همه متخصصان، میتوان از دادههای مشترک تجربی برای انتقال دانش و به روزرسانی اطلاعات استفاده کرد.