برگزاري چهارمين نشست مؤسسات خيريه فعال در حوزه سرطان با حضور وزير بهداشت در محك
- ۳ بهمن ۹۵
- 679 بازدید
- 0 دیدگاه
چهارمين نشست مؤسسات خيريه فعال در حوزه سرطان همزمان با پويش ملي مبارزه با سرطان با حضور وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي كشور، معاونان حوزههاي بهداشت، درمان، تحقيقات و فنآوري و اجتماعي اين وزارتخانه، اساتيد دانشگاههاي علوم پزشكي سراسر ايران، مؤسسات خيريه فعال در حوزه سرطان و سازمانهاي مردمنهاد در اين حوزه ۳ بهمن ماه ۱۳۹۵ با همكاري وزارت بهداشت در مؤسسه خيريه و بيمارستان فوقتخصصي سرطان كودكان محك برگزار شد.
سرطان؛ قابل پيشگيري و كنترل
دكتر فرشاد فرزادفر، رئيس مركز تحقيقات بيماريهاي غيرواگير در اولين سخنراني از اين نشست با ارائه نتايج مطالعه ملي درباره عوامل بروز بيماريهاي غيرواگير در كشور به سخنراني پرداخت.
وي با شرح موردي نتايج به دست آمده، گفت: «بيماريهاي قلبي- عروقي و سرطان از جمله بيماريهاي غيرواگيري هستند كه قابل پيشگيري و كنترلاند. در تحقيق عوامل بروز بيماريهاي غيرواگير، هزار و ۵۰۰ نفر در سراسر كشور درگیر این مطالعه بودند و در سه دوره آموزشي نيز شرکت داشتند. اين مطالعه در سطح ملي و با بررسي و سنجش شيوه تغذيه و سبك زندگي مردم صورت گرفته است. نتايج اين تحقيق براي نخستين بار در هر مرحله به صورت ديجيتال ثبت شد و در آينده نزديك در ۳۲ جلد كتاب اطلس براي بهرهمندي محققان و تصميمگيران حوزه سلامت مورد استفاده قرار خواهد گرفت.»
نقش مؤثر سازمانهاي مردمنهاد در تحقيقات سرطان
همچنين دكتر رضا ملكزاده، معاون تحقيقات و فنآوري وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي كشور و مسئول برنامه ملي كنترل سرطان درباره وضعيت آماري و تحقيقات سرطان به سخنراني پرداخت.
وي با خوشامدگويي از حضور خيريههاي فعال در حوزه سرطان با اشاره به ضرورت تشكيل شبكه ملي تحقيقات سرطان گفت: «نقش سازمانهاي مردمنهاد در ايجاد يك شبكه تحقيقاتي در حوزه سرطان بسيار قابل توجه و تأثيرگذار است. تاكنون ۶۵ مؤسسه خيريه حمايت از بيماران مبتلا به سرطان با شبكه ملي تحقيقات سرطان مشاركت داشتهاند. در حال حاضر اين شبكه در ۱۰ استان كشور ( گلستان، فارس، آذربايجان شرقي، كرمانشاه، مازندران و هرمزگان) مراكز ثبت سرطان فعال دارد و اميدواريم در برنامه ملي ثبت سرطان ايران براي تحقق ثبت ميزان ابتلا و بهبودي بيماري سرطان جهت پيشبرد تحقيقات مورد استفاده قرار گيرد.»
دكتر ملكزاده با اعلام اينكه طبق آمار به دست آمده سالانه ۸۵ هزار نفر در ايران مبتلا به سرطان ميشوند و در سال ۵۵ هزار بيمار مبتلا به سرطان فوت ميكنند از ايجاد و توسعه كمي و كيفي شبكه ملي تحقيقات سرطان در كشور براي پيشگيري و كنترل اين بيماري ابراز اميدواري كرد.
دسترسي و پوشش همگاني در پيشگيري و كنترل سرطان با مشاركت سازمانهاي مردمنهاد
دكتر علي اكبر سياري، معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي كشور نيز از تلاشهاي بانياني كه بيمارستان فوقتخصصي سرطان محك را براي حمايت همهجانبه از كودكان مبتلا به سرطان بنا نهادند، تقدير كرد و درباره لزوم توجه به بيماري سرطان و اهميت تشكيل برنامه جامع براي مبارزه با آن به سخنراني پرداخت.
وي با اشاره به فراهم شدن زيرساختهاي لازم جهت شكلگيري طرح جامع سلامت در ايران گفت: «پيشگيري، تشخيص زودهنگام، درمان و ارائه خدمات درماني مراقبتي- تسكيني به صورت يكپارچه و همراه با هم زمينه خدمات درماني و حمايتي از بيماران مبتلا به سرطان را فراهم ميسازد و موجب كنترل سرطان ميشود. نهاد دولت و وزارت بهداشت به تنهايي قادر به پوشش همگاني سلامت نيستند و بدون ترديد حضور و فعاليت مؤسسات خيريه و سازمانهاي مردمنهاد به عنوان يكي از متوليان نهادهاي اجتماعي تأثيرگذار در حوزه سلامت ميتواند ميزان دسترسي و همكاري در پيشگيري و كنترل سرطان را ممكن سازد.»
توسعه ارائه خدمات استاندارد درماني با مشاركت مؤسسات خيريه
در ادامه دكتر محمد حاجي آقاجاني، معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي كشور با ارائه گزارش فعاليتهاي مرتبط با «تشخيص و درمان سرطان» به سخنراني پرداخت.
وي با بيان چالشهاي موجود در حوزه تشخيص و درمان سرطان گفت: «محدوديت دسترسي به امكانات و تجهيزات، محدوديت در ارائه خدمات استاندارد درماني و حمايتي و همچنيني محدوديت در ميزان نيروي انساني توانمند از چالشهاي پيش رو در حوزه تشخيص و درمان سرطان در كشور است. اميد داريم با مشاركت سازمانهاي خيريه فعال در حوزه سرطان براي تغيير روشها، توسعه زيرساختهاي درماني و ارائه خدمات استاندارد جهت بهبود عملكرد طرح سلامت كشور گام برداريم.»
نقش پر رنگ مؤسسات خيريه در ايجاد شبكه ملي سرطان
دكتر سيد محمد هادي ايازي، معاون اجتماعي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي كشور نيز با ارائه گزارش درخصوص فعاليتهاي مرتبط با سازمانهاي مردمنهاد و خيريه سرطان به سخنراني پرداخت.
وي با اعلام اينكه هماكنون در ايران ۸۵۰ مؤسسه خيريه و ۶۲۰ سازمان مردمنهاد در حوزه سلامت فعاليت ميكنند كه در مجموع ۱۴۷۰ تشكل مردمي را تشكيل ميدهند، گفت: «همراهي و مشاركت سازمانهاي مردمنهاد و مؤسسات خيريه موجب همافزايي دانش و تجربيات جمعي اين تشكلهاي مردمي ميشود و بستر حل مسائل و چالشهاي موجود در حوزه سلامت كشور را فراهم ميسازد. برگزاري سه نشست تخصصي با حضور مؤسسات خيريه فعال در حوزه سرطان كه در آذر ماه ۱۳۹۵ موجب اخذ تأييد تأسيس شبكه ملي مؤسسات خيريه حوزه سرطان شد كه حاكي از ظرفيت اين سازمانها براي بهرمندي از ظرفيتهاي يكديگر و خِرد جمعي جهت پيشبرد اهداف دارد. اميدواريم امروز نيز با برگزاري چهارمين دوره از اين نشست همزمان با پويش ملي مبارزه با سرطان و حضور گسترده مؤسسات خيريه فعال در اين حوزه كه نقش پر رنگي در ايجاد يك شبكه منسجم براي مبارزه با اين بيماري دارند گام مؤثري در كنترل سرطان كشور داشته باشد.»
بيان چالشها و پيشنهادات در كارگروههاي تخصصي سازمانهاي خيريه فعال در حوزه سرطان
در ادامه اين نشست نمايندگان چهار كارگروه تخصصي در سازمانهاي خيريه در حوزههاي پيشگيري، آموزش، پژوهش، فرهنگسازي؛ تشخيص زودهنگام و غربالگري در سرطان؛ ارائه خدمات حمايتي و مراقبتي و توسعه و زيرساخت به ارائه گزارشات جامع پرداختند.
نمايندگان هر يك از كارگروههاي تخصصي كه با مشاركت مؤسسات خيريه فعال در حوزه سرطان تشكيل شده است به بيان چالشهاي سازمانهاي مردمنهاد در ارائه خدمات درماني و حمايتي به بيماران مبتلا به سرطان و ارائه طرحهاي پيشنهادي خود پرداختند و براي تبادل دانش و تجربيات خود در زمينه مبارزه با سرطان اعلام آمادگي كردند.
رونمايي از ۹ سند، دستورالعمل و سامانه «برنامه ملی مبارزه با سرطان»
همچنین در طول اين همايش از ۹ سند، دستورالعمل و سامانه «برنامه ملی مبارزه با سرطان» رونمایی شد و از اساتيد متخصص، كارشناسان و فعالان دانشگاهي كه در اجراي پويش ملي مبارزه با سرطان موفق عمل كردند، تقدير شد.
افزايش اثربخشي کمکهای خیرخواهانه در توسعه سیستمهای درمانی با مشاركت خيرين
آراسب احمدیان، مدیرعامل مؤسسه خیریه محک در این مراسم ضمن معرفی مؤسسه خیریه محک و مقایسه آمار کودکان مبتلا به سرطان در آمریکا و ایران گفت: «آمریکا ۱۰ برابر ایران تولید ناخالص ملی دارد در حالی که در میزان فوت کودکان مبتلا به سرطان نسبت به موارد جدید ابتلا در این کشور تنها سه درصد کمتر از ایران است که این امر نشاندهنده ظرفیت اجتماعی و متخصصان کشور ایران در حمایت از کودکان مبتلا به سرطان است.»
وی با بیان اینکه هزینه اداره دو سال یک بیمارستان برابر با ساخت آن است و تنها بیمارستان فوقتخصصی سرطان ایران، فقط با حمایت نیکوکاران دهمین سال فعالیت خود را پشت سر میگذارد ادامه داد: «لذا توصیه میشود خیرین در کنار تأمین هزینههای ساخت و تجهیز بیمارستانها به تأمین هزینه اداره آنها نیز توجه نموده و از این طریق اثربخشی کمکهای خیرخواهانه در توسعه سیستمهای درمانی را افزایش دهند. توجه به این نکته بسیار مهم است که ساختمان و تجهیزات بدون وجود نیروهای متخصص و کارآمد قادر به ارائه خدمات به بیماران نخواهد بود.»
پوشش همگاني سلامت با افزايش مؤسسات خيريه مشابه محك
دكتر سيد حسن قاضيزاده هاشمي، وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشکي به عنوان سخنران پاياني با تشكر از ميزباني محك در اين مراسم گفت: «سهم وزارت بهداشت نيز در کنترل عوامل خطر کمتر از ۲۰ درصد است و مابقي اين سهم را شاکلههاي دولتي و سازمانهاي مردم نهاد بر عهده دارند.»
وي با گراميداشت ياد پروفسور پروانه وثوق، فوق تخصص خون و آنکولوژي و رييس فقيد هيأت امناي محک افزود: «سازمانهاي مردمنهاد فعال در حوزه سلامت ميتوانند كمك بزرگي در پيشبرد اهداف وزارت بهداشت داشته باشند و اميدواريم پوشش همگاني سلامت با افزايش مؤسسات خيريه مشابه محک انجام شود. به اميد آنکه اين مؤسسه نيز مطابق چشمانداز خود تا سال ۱۴۰۰ در سراسر کشور موفق به ارائه خدمات به صورت يکپارچه شود.»
وزير بهداشت با تأكيد بر لزوم مشاركت دانشگاه ها با مؤسسات خيريه گفت: «حمايت دانشگاه ها از مؤسسات خيريه ميتواند زمينه مشاركت نهادهاي علمي و دانشگاهي با نهادهاي اجتماعي چون سازمان هاي مردم نهاد را جهت افزايش تحقيقات و دانش تخصصي فراهم سازد.»
اهدای تابلوی کودکان محک به وزیر بهداشت
در پایان این مراسم محک با اهدای لوح تقدیر از وزیر بهداشت تقدیر کردند. همچنین وزیر بهداشت نیز با نگارش متنی برای کودکان مبتلا به سرطان روی تابلوی نقاشی شده توسط کودکان حامي محک برای آنها یادگاری نوشت.
پيوستن محك به كمپين انجمن جهانی کنترل سرطان (UICC)
مؤسسه خيريه محك به عنوان عضو رسمي سازمان جهاني كنترل سرطان (UICC) و در جهت تحقق اهداف توسعه پايدار سازمان ملل متحد به کمپین جهانی روز سرطان پیوست تا با ترویج اهداف این کمپین جامعه را نسبت به دغدغههای بیماران مبتلا به سرطان آگاه کند. كمپين (UICC) به كليه حضار برنامه معرفي گرديد و تلاش شد از طريق آشنايي معاونين ومديران وزارت بهداشت و همچنين رؤساي دانشگاه با اين كمپين اهداف اين برنامه تحقق يابد. محک امیدوار است با مشارکت سازمانهای مردمنهاد، مشکلات مردمان سرزمینمان در حوزه بیماری سرطان کاهش یافته و کیفیت زندگی مبتلایان به سرطان افزایش یابد.