شبکهای متشکل از سازمانهای مردمنهاد با دغدغه درمان سرطان
- ۱۹ آبان ۹۷
- 716 بازدید
- 0 دیدگاه
با شکلگیری معاونت اجتماعی در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور، ضرورت ایجاد شبکههایی متشکل از اعضای فعال سازمانهای غیردولتی و مردمنهاد حوزه بهداشت و درمان برای ایجاد ارتباط سازنده با دولت مطرح شد. بر همین اساس «شبکه ملی تشکلهای مردمی و مؤسسات خیریه حوزه سرطان ایران» نیز با هدف کمک به شبکهسازی میان سازمانهای مردمنهاد غیردولتی فعال در حوزه سرطان تشکیل شد. سازمانهای غیردولتی و مردمنهاد حوزه سرطان گرد هم آمدند و ضمن تشکیل یک کارگروه، اساسنامهای برای سازمانهای مردمنهاد حوزه سرطان نوشتند و مجوز تشکیل این شبکه را با کمک وزارت بهداشت از وزارت کشور اخذ کردند. دکتر آراسب احمدیان، مدیرعامل محک و رئیس هیأت مدیره شبکه ملی سرطان در این گفتگو درباره این شبکه و برنامههای راهبردی آن توضیح میدهد.
اولین سوالی که در خصوص شبکه ملی سرطان ایجاد میشود این است که آیا این شبکه مستقل از وزارت بهداشت کشور فعالیت میکند؟
بله، شبکه ملی تشکلهای مردمی و مؤسسات خیریه حوزه سرطان ایران تشکیلاتی مستقل از وزارت بهداشت است که اعضای آن را سازمانهای غیردولتی فعال در حوزه سرطان تشکیل میدهند. ماهیت این شبکه کاملا غیردولتی بوده و بودجه آن از محل بودجههای عمومی و کمکهای مردمی تأمین میشود.
چند سازمان مردمنهاد غیردولتی در حال حاضر در این شبکه عضو هستند؟
در حال حاضر ۷۴ سازمان فعال در حوزه سرطان در کشور ثبت شدهاند که ۴۴ سازمان به عضویت شبکه ملی سرطان درآمدهاند و هر کدام از سازمانهای مردمنهاد غیردولتی، مدیرعامل یا یکی از اعضای هیأت مدیره خود را به عنوان نماینده حقیقی به این شبکه معرفی کردهاند. هیأت مدیره این شبکه نیز متشکل از اعضای منتخب سازمانهای مردمنهاد است.
در حال حاضر تمرکز این شبکه بر چه هدف و کارکردی معطوف شده است؟
حدودا یک سال و شش ماه از فعالیت شبکه ملی سرطان میگذرد و هیأت مدیره شبکه ضمن برگزاری جلسات متعدد تمرکز خود را بر تعیین برنامه راهبردی شبکه در چارچوب شکلگیری برنامه جامع کنترل سرطان معطوف کرده است. چرا که این شبکه تصمیم دارد به جای انجام اقداماتی با اثرگذاری کوتاهمدت، برنامه راهبردی بلندمدتی را تبیین و تعیین کند. در این برنامه سؤالاتی با این مضمون پاسخ داده میشوند که «آیا شبکه ملی سرطان با اتکا به ظرفیت تمام اعضا به جلو حرکت خواهد کرد؟» در نهایت با این رویکرد فاز اول برنامه راهبردی شبکه آماده و عملیاتیسازی خواهد شد.
کارکرد این شبکه در فاز اول پیشگیری از سرطان خواهد بود؟
یکی از فازهای مهم برنامه راهبردی این شبکه پیشگیری از سرطان است. موضوعاتی چون تشخیص و درمان، درمانهای تسکینی و مراقبت پس از درمان دیگر فازهای برنامه راهبردی این شبکه را تشکیل میدهد.
با این حساب اکنون شبکه ملی سرطان بیشتر روی چه موضوعی متمرکز شده است؟
شبکه ملی سرطان در حال حاضر بر درمان و آموزش به بیماران و اعضای شبکه ملی سرطان متمرکز شده است چرا که این موضوع اولویت بالاتری را نسبت به دیگر موضوعات در جامعه به خود اختصاص داده است.
با توجه به اینکه تاکنون تنها نیمی از سازمانهای مردمنهاد غیردولتی به شبکه ملی سرطان پیوستند، چرا ضرورت پیوستن به این شبکه در دیگر سازمانها احساس نشده است؟
در زمان تأسیس هر تشکلی، گروهی به عنوان بنیانگذار به آن میپیوندند و هسته اولیه آن را شکل میدهند و گروهی نیز پیش از پیوستن نیازمند دیدن آثار مثبت این تشکل هستند. نباید انتظار داشت تمام سازمانها از روز اول با تمایل یکسان به یک تشکل نوپا بپیوندند.
این شبکه تا کنون چه آثار مثبتی داشته است؟
تعداد سازمانهای مردمنهاد غیردولتی حاضر در شبکه ملی سرطان به تدریج و در مدت یک سال و نیم، به ۴۴ سازمان رسیده است. پس از اولین جلسه این شبکه و پس از ارائه گزارش هیأت مدیره، تعدادی از سازمانها تمایل خود را برای عضویت اعلام کردند. این در حالی است که سازمانهای عضو این تشکل نیز عضویت خود را برای یک سال آینده تمدید کردند. اینها نشانههایی مبنی بر ظرفیت مناسب ایجاد شده در برنامه راهبردی این شبکه است.
به جز برنامه راهبردی به چه موضوعات دیگری پرداخته شده است؟
تصمیمات مقطعی دیگری نظیر شرکت در برنامه هفته ملی سرطان صورت گرفته شده است. همچنین شبکه ملی سرطان قصد دارد در همکاری با سازمانهای دولتی و بخش خصوصی نقش مدیریتی را به منظور تسهیل استفاده اعضا از امکانات موجود ایفا کند.
دغدغه این شبکه مجموعهای از دغدغههای اعضای آن است؟
شبکه باید بیشترین تمرکز خود را روی دغدغه مشترک تمام اعضا معطوف کند. دغدغهای که آثار بلند مدت آن به نفع بیماران مبتلا به سرطان است. در کنار آن نمیتوان از دغدغههای اعضای این شبکه نیز غافل بود. این دغدغهها شنیده و برای حل آن راهکارهایی در نظر گرفته خواهد شد.
شبکه ملی سرطان تاکنون چه دستاوردهایی داشته است؟
دستاورد شبکه ملی سرطان به دو دسته ملموس و غیرملموس تقسیمبندی میشود. دستاورد اول تشکیل هیأت مدیره منتخب و معتمد بیش از ۳۰ سازمان مردمنهاد در کشور و دستیابی به یک برنامه راهبردی یکسان در مدت یک سال و شش ماه است. که این دستاورد به عنوان دستاورد ناملموس مورد توجه قرار میگیرد. اما در خصوص دستاوردهای ملموس باید بگوییم که زمانی این دستاوردها آشکار میشود که برنامه راهبردی شبکه ملی سرطان تکمیل و تدوین شود و این شبکه با عضویت ۷۰ سازمان مردمنهاد به فعالیت ادامه دهد. در این صورت میتوان دستاوردهای آن را که حاصل استراتژیها و برنامههای راهبردی برشمرد. از آثار دیگر این شبکه میتوان به محل ارجاع و مشورت قرار گرفتن از سوی وزارت بهداشت اشاره کرد. مدتی است که پیشنویس پویش ملی سرطان توسط اداره کل سرطان وزارت بهداشت تدوین شده است و از طریق وزارت بهداشت برای این شبکه ارسال شده است تا توسط اعضای آن مورد بحث و بررسی قرار گیرد. باید بگویم این اولینباری است که دولت یک طرح ملی را برای بررسی و اظهار نظر در اختیار گروهی از سازمانهای مردمنهاد قرار میگیرد.
آیا شبکه ملی سرطان تبادل اطلاعات بین سازمانهای مردمنهاد ایرانی و بینالمللی را تسهیل خواهد کرد؟
شبکه ملی سرطان به زودی در اتحادیه جهانی کنترل سرطان (UICC) عضو خواهد شد. همچنین در سال جاری پنج سازمان مردمنهاد، از اعضای آن، به عضویت در این اتحادیه درآمدهاند. در حالی که در ۱۰ سال گذشته تنها دو سازمان در حوزه درمان سرطان عضو این اتحادیه بوده است. با استناد به این موارد میتوان گفت این شبکه تاثیر به سزایی روی توسعه ارتباطات بینالمللی خواهد داشت.
چشمانداز شبکه ملی سرطان برای عملیاتیسازی برنامههای خود چیست؟
در چشم انداز بلندمدت این شبکه قصد دارد برنامهای را همسو با برنامه کنترل سرطان که توسط وزارت بهداشت کشور تنظیم میشود، تبیین کند تا سازمانهای مردمنهاد بتوانند جاهای خالی موجود در برنامه پویش ملی سرطان را با استفاده از ظرفیت خود پر کنند. در این همکاری سازنده قرار نیست این شبکه وظایف دولت را بر عهده بگیرد بلکه فضایی را برای انجام دادن بخشی از فعالیتهای خارج از وظیفه دولت ایجاد میکند و با حمایت خود، دولت را در انجام وظایفش همراهی میکند. به این ترتیب یک برنامه یکپارچه در کنترل سرطان در کشور به وجود خواهد آمد.