0 کمک آنلاین

ضرورت توجه به استاندارد در مؤسسات مردم‌نهاد

  • ۳ فروردین ۹۹
  • 1115 بازدید
  • 0 دیدگاه

کوفی عنان، دبيركل پیشین سازمان ملل، جهان در هزاره سوم را حاصل بَرهَم کُنِش سه عنصر اساسی یعنی دولت، بنگاه‌های اقتصادی و سازمان‌های مردم‌نهاد مي‌داند که به ترتیب بازیگران اصلی توانمندسازي زيرساخت‌هاي اجتماع، اقتصاد و جامعه مدنی را تشکیل می‌دهند. اتفاقات جهان حاصل تعاملات این سه بازیگر اصلی است؛ تعامل میان دولت با بنگاه اقتصادی به رشد پایدار اقتصادی، تعامل دولت با جامعه مدنی به توسعه پایدار اجتماعی و تعامل جامعه مدنی با بنگاه‌های اقتصادی به پروژه‌های مسئولیت اجتماعی منجر می‌شود. بر همین اساس است که توجه به فعالیت‌های استاندارد این سه بخش، اهمیت بسیار دارد. دولت و بنگاه‌های اقتصادی، همواره موظف به رعایت استانداردهایی به منظور پیشبرد اهداف خود هستند. در این میان، استاندارد به عنوان عاملی مهم در مسیر تعالی و حیات سازمان‌های مردم‌نهاد، بنا به ماهیت فعالیت‌ این مراکز، مغفول مانده است؛ عاملی که توجه به آن بسیار ضروری است.
بر این اساس محک ضمن توجه به مسیر استانداردسازی، همواره خود را به صورت داوطلبانه تحت ممیزی قرار می‌دهد تا کارایی و اثربخشی فعالیت‌های خود را در معرض سنجش مداوم قرار دهد. در این خبرنامه تلاش شده است تا این مهم، بیشتر بررسی شود.

 

پیشگامی سازمان‌های مردم‌نهاد در حوزه استاندارد

یادداشت مدیرعامل محک

نظارت بر عملکرد سازمان‌های مردم‌نهاد و ساز و کارهای حصول اطمینان کمک‌کنندگان از صحت عملکرد آنها، موضوعی مهم در این حوزه است. این نظارت به دو بخش تقسیم می‌شود: نخست نظارت رسمی توسط سازمان‌های رسمی ذیصلاح و دیگری نظارت توسط نهادهای تخصصی غیررسمی.
از آنجا که کمک‌کنندگان خصوصاً کمک‌کنندگان حقیقی ممکن است به صورت عام فاقد مهارت‌های لازم برای بررسی و تحلیل گزارش‌های رسمی و یا گزارش‎های عملکرد مؤسسات باشند، سازمان‌هایی که با عنوان طرف سوم (Third Party) شناخته می‌شوند به عنوان نظارت‌کنندگان غیررسمی، بی‌طرف، متخصص و مورد اعتماد افکار عمومی به تعریف شاخص‌های عملکردی برای این مؤسسات و سپس اندازه‌گیری این شاخص‌ها در سازمان‌ها و گزارش‌دهی آنها در مقایسه با مقادیر استاندارد آن شاخص‌ها می‌پردازند.
توجه به شاخص‌های بین‌المللی و ملی حاکم بر مؤسسات مردم‌نهاد یا مؤسسات غیردولتی می‌تواند کمک‌کنندگان را از کارآیی و اثربخشي این سازمان‌ها در تبدیل منابع مالی اهدا شده به خدمات مورد نیاز گروه‌های هدف مطمئن سازد. این موضوع فصل مشترک ارتباط مؤسسات مردم‌نهاد با موضوع استاندارد است.
به طور کل می‌توان گفت بشر از دوران باستان همواره به دنبال ضوابط و معیارهایی بوده که ملاکی برای سنجش کیفیت اقدامات و دستاوردهایش باشد و جهت صحيح حرکت و ادامه مسیر را مشخص کند. امروز نیز این ضوابط و معیارها در قالب استانداردها و الگوهاي ملي، منطقه‌اي و بين‌المللي به سازمان‌ها كمك مي‌كند تا بتوانند كيفيت خدمات و محصولات خود را ارزيابي و تضمين كنند که سازمان‌های مردم‌نهاد از آن مستثنی نیستند؛ ارائه صورت‌های مالی حسابرسی و بازرسی شده به تأمین‌کنندگان مالی از طریق کانال‌های اطلاع‌رسانی موجود، مهم‌ترین استاندارد در حوزه فعالیت‌های سازمان‌های مردم‌نهاد است. همچنین امکان بررسی آگهی تاسیس، تغییرات و یا آگهی عدم فعالیت خیریه از طریق سایت روزنامه رسمی؛ امکان بازدید از خیریه؛ ارائه گزارش‌های فعالیت صورت‌های مالی در کانال‌های ارتباطی معتبر و همچنین معرفی روش‌های فعالیت توسط خیریه‌ها، از جمله معیارهایی است که می‌توان به یک خیریه اعتماد کرد. بر همین اساس، ذیربطان یک سازمان می‌توانند نسبت به چگونگی هزینه‌کَرد کمک‌های خود برای گروه هدف، آگاهی یابند. این اصول، از جمله استاندارد‌های جهانی است که بر مبنای آن می‌توان به حمایت از مؤسسات مردم‌نهاد پرداخت. اما آنچه در جامعه بین‌المللی کنونی مدنظر است، توجه به استانداردهایی است که عملکرد یک سازمان را منطبق با کلاس جهانی می‌سازد؛ اقدام برای دریافت این استانداردها به صورت داوطلبانه است اما تنها در این مسیر است که می‌توان از کارآیی و اثربخشي این سازمان‌ها در تبدیل منابع مالی اهدا شده توسط اهداکنندگان به خدمات مورد نیاز گروه‌های هدف اطمینان یافت.
از آنجایی که در حال حاضر استانداردهاي ملي در زمينه عملكرد سازمان‌هاي مردم‌نهاد كه بر اساس الزامات فرهنگي و اجتماعي جامعه ايران طراحي شده باشد بسیار محدود است، مؤسسه خیریه محک در دوران فعالیت خود همواره تلاش کرده است تا استانداردهای بین‌المللی را شناسایی کرده و عملکرد خود را به صورت داوطلبانه مورد سنجش قرار دهد. بر همین اساس این سازمان در سال ۲۰۱۹ موفق به اخذ بالاترین امتیاز در جهان در ارزیابی بین‌المللی NGO Benchmarking از شرکت بازرسی بین‌المللی SGS شد. دریافت نشان طلای انجمن بین‌المللی مدیریت پروژه (IPMA) در سال‌های ۲۰۱۴ و ۲۰۱۸، دریافت تندیس نقره‌ای کیفیت از مؤسسه بین‌المللی استاندارد GIC در سال ۲۰۱۱ از جمله تلاش‌های این مؤسسه خیریه در مسیر حرکت به سوی ارائه خدمات شایسته به کودکان مبتلا به سرطان است.
در ادامه این مسیر محک در مسیر استانداردسازی فعالیت‌های خود، در سال ۲۰۱۹ به عنوان اولین سازمان مردم‌نهاد در جهان، خود را به صورت داوطلبانه در مسیر ممیزی بین‌المللی دلتا از انجمن بین‌المللی مدیریت پروژه (IPMA) قرار داد و موفق شد در کلاس سه این استاندارد ارزیابی شده و گواهینامه آن را دریافت کند. کلاس سه به این معنی است که استانداردها، ساختارها و فرآیندهای مدیریت پروژه کاملاً تعریف شده‌ای وجود دارد که بخش عمده آن در سازمان پیاده‌سازی و عملیاتی شده است. بر اساس اطلاعات موجود فقط ۱۰ درصد سازمان‌ها در جهان، در اولین ممیزی دلتا موفق به دریافت گواهینامه سطح سه شده‌اند.
این استاندارد برای ارزیابی و توسعه شایستگی نظام مدیریت پروژه سازمان‌ها طراحی شده است. این سازمان با شناسایی دقیق و صادقانه مهم‌ترین زمینه‌‎های توسعه فعالیت‌های پروژه و اقدامات برای بهبود آنها، ارزش افزوده قابل توجهی را برای سازمان‌ها ایجاد می‌کند.
استاندارد دلتا با تمرکز بر نظام تعریف project، Program، Portfolio سطوح عملیاتی و استراتژیک سازمان را از منظر تخصیص و مدیریت بهینه منابع ممیزی نموده و از شفافیت نظام تخصیص منابع بر اساس اواویت‌های سازمان و تولید بیشترین منافع برای ذینفعان اطمینان حاصل می‌کند. بالغ بر سه دهه فعالیت محک بر اساس رعایت ارزش‌های بنیادین شفافیت و پاسخگویی زمینه‌ساز موفقیت این سازمان در دستیابی به این جایگاه بوده است.
همان‌طور که ذکر شد محدودیت وجود استانداردهاي ملي در زمينه عملكرد سازمان‌هاي مردم‌نهاد یکی از مشکلات سازمان‌های مردم‌نهاد کشور برای پیشگامی در حوزه استاندارد است. اميدواریم سازمان‌های مسئول در اين زمينه اقدامات زيربنايي جهت تعريف اين استانداردها را آغاز نمايند. بديهي است مؤسسه محك با تكيه بر ۲۸ سال فعاليت در اين حوزه و کسب استانداردهای متعدد بین‌المللی آمادگی ارائه هرگونه مشورت در اين زمينه برای اعتلای موضوع نظارت بر فعالیت سازمان‌های مردم نهاد در کشور را خواهد داشت.
همزمان با روز بین‌المللی استاندارد، مؤسسه خیریه محک ضمن تبریک این موفقیت منحصر به فرد به خانواده بزرگ محک و جامعه مدنی ایران، آرزومند است مسیر توسعه استاندارد در فعالیت‌های نیکوکارانه و عام‌المنفعه توسط سازمان‌های مردم‌نهاد طی شود و شاهد رشد تعداد سازمان‌های کلاس جهانی در جامعه نیکوکاری کشورمان باشیم.
برترین نوع استاندارد برای سازمان‌هایی با منابع مالی شفاف

شركت SGS سوئيس به منظور ارائه يك ارزيابي بي‌طرف از سطح انطباق يك سازمان مردم‌نهاد با شيوه‌هاي بين‌المللي و ايجاد يك چارچوب در جهت بهبود مستمر سازمان، همه ساله و در فواصل زماني منظم، مؤسسات داوطلب را مورد ارزيابي قرار مي‌دهد. با استفاده از اين ارزيابي، سازمان‌هاي مردم‌نهاد مي‌توانند نقاط ضعف مؤسسه خود را قبل از آنكه غيرقابل حل شوند، شناسايي و تصحيح كنند. چنين ارزيابي‌هايي براي سازمان‌هايي كه منابع مالي آنها شفاف، كارآمد و مؤثر است، برترين نوع ارزيابي شناخته مي‌شود.

ارزيابي SGS شفافیت، صداقت و عملکرد یک سازمان غیردولتی را تضمين كرده كه اين امر اهمیت بالایی برای ذینفعان از جمله اهداکنندگان، بهره‌برداران، پیمانکاران یا مقامات محلی دارد. مميزي‌ها به صورت مرتب هر سال صورت مي‌گيرد و قبل از ارسال گزارش نهايي، تمام ارزيابي‌هاي صورت گرفته بررسي مي‌شود و در صورتي كه نتيجه عملکرد يك سازمان ۷۰ درصد يا بيشتر باشد، و هيچ عدم انطباق اساسی ‌در آن ديده نشود، گواهي NGO Benchmarking به آن تعلق مي‌گيرد.

اين استاندارد بر مبناي ۹۹ معيار است كه سازمان‌ها را در ۱۲ ديدگاه هیأت امنا، چارچوب استراتژیک، مدیریت صداقت، ارتباطات، منابع انسانی، تخصیص و کنترل منابع مالی، عملیات اجرایی، نتایج عملیات و بهبود مستمر مورد ارزیابی قرار مي‌دهد و در صورت رعایت بهترین شیوه‌های کاری در این ۱۲ حوزه، گواهینامه بین‌المللی اعطا می‌گردد و امتیاز سازمان در این گواهینامه مشخص می‌شود.

ارزيابي SGS از سال ۱۳۶۶ در ايران آغاز شده است و محك براي نخستين بار در سال ۱۳۸۵ خود را در معرض مميزي SGS قرار داد كه با اخذ امتياز ۴۲ درصد از دريافت این گواهينامه بازماند ولي به فاصله ۶ ماه و ارتقاي فعاليت‌هاي سازماني امتياز ۷۶ درصد را كسب و به عـنوان اولين سـازمان غـيردولتي در خـاورميانه گـواهينامه NGO Benchmarking را از شرکت بازرسی بین‌المللی SGS دريافت كرد و به صورت پیوسته خود را در معرض مميزي SGS قرار داده است تا به حداکثر تطبیق عملیات اجرایی و فرآیندهای کاری خود با یک استاندارد بین‌المللی دست يابد.

نكته حائز اهميت آن است كه در نخستين مميزي، محك۸۰ درصد از محورهاي مدنظر شركت SGS را به مرحله اجرايي در آورده ولي از آنجايي كه مستندسازی مورد انتظار صورت نگرفته بود، فقط يك امتياز از هر محور را به دست آورد. لازم به ذكر است براساس آمار ارائه شده از سوي SGS،  فقط ۳۳.۰۲ درصد از سازمان‌ها براي بار دوم ارزيابي شده‌اند كه مؤسسه خيريه محك در ميان مؤسسات خيريه ايران، تنها مؤسسه‌اي است كه به اين امتياز دست يافته است و براساس ارزيابي هشتم، در سال ۲۰۱۹ و با كسب امتياز ۹۷.۵ درصد، در مميزي استاندارد بين‌المللي NGO Benchmarking حائز بالاترین امتیاز در جهان گرديد.

 

تأییدی بر دانش و شایستگی در عملکرد مدیریت پروژه

انجمن بين‌المللي مديريت پروژه (IPMA) متشکل از ۷۰ انجمن عضو است که درآن منطقه جغرافيايي فعاليت مي‌کنند، به توسعه مديريت پروژ‌ه، تعامل با متخصصان و ايجاد روابط با شرکت‌ها، سازمان‌هاي دولتي و دانشگاه‌ها و مراکز آموزشي و همچنين شرکت‌هاي مشاوره‌اي مي‌پردازد. اين انجمن هر ساله به ارزيابي سازمان‌ها در سراسر جهان پرداخته و جايزه تعالي پروژه (PE Award) را به پروژه‌هاي توسعه‌اي و يا ساير پروژه‌هاي سرمايه‌گذاري، عمراني، اجتماعي و سازمان‌هاي مردم‌نهاد اهدا مي‌کند.

انجمن بين‌المللي مديريت پروژه  به سنجش ميزان پايداري پروژه‌هاي ارائه شده بر اساس۱۰ شاخص Global Compact سازمان ملل مي‌پردازد. اين انجمن معتقد است که از طريق بکارگيري ۱۰ اصل گلوبال کامپکت سازمان ملل در استراتژي‌ها، سياست‌ها و شيوه‌هاي عملي يک سازمان و همچنين ايجاد يک‌ فرهنگ واحد و‌ يکپارچه، سازمان‌ها علا‌وه بر انجام مسئوليت‌هاي خود در قبال مردم جامعه و‌ کره زميني که در آن ساکن هستند، مي‌توانند موفقيت طولاني مدت خود را رقم بزنند.

محک در سال ۲۰۱۴ با ارائه برنامه توسعه خود در دوره دوساله ۹۲-۹۱ براي دريافت جايزه تعالي مديريت پروژه در بين مؤسسات غيردولتي بشردوستانه از سوي انجمن بين‌المللي مديريت پروژه در بخش «طرح‌هاي اجتماعي براي پروژه‌هاي بين‌المللي بشردوستانه» شرکت کرد. در اين سال براي اولين بار در جهان سازماني مردم‌نهاد به بخش فينال اين ارزيابي راه يافت و نشان طلا را از آن خود کرد.

همچنين محک در سال ۲۰۱۸ طرح يک ساله «مرکز پذيره‌نويسي اهداکنندگان سلول‌هاي بنيادي خون‌ساز» را در بخش «توسعه پايدار» به انجمن بين‌المللي مديريت پروژه ارائه کرد که پس از سال‌ها انجام تحقيقات بر روي درمان سرطان به روش پيوند، در سال ۱۳۹۵ و در حاشيه همايش بين‌المللي مسئوليت اجتماعي راه‌اندازي شد.

در همين راستا محک جهت تأمين هزينه آزمايش پنج هزار نمونه اهداکنندگان داوطلب سلول‌هاي بنيادي خون‌ساز که چالش بزرگي براي يک سازمان خيريه به شمار مي‌رود، با بخش خصوصي تفاهم‌نامه‌اي را امضا کرد و بخش خصوصي در راستاي مسئوليت اجتماعي خود متعهد به تأمين هزينه‌هاي اين پروژه شد. در پايان اين پروژه يک ساله و در فاز اول، جمع‌آوري و ثبت اطلاعات ۵۰۰۰ نمونه از اهداکنندگان داوطلب در مرکز پذيره‌نويسي سلول‌هاي بنيادي خون‌ساز محقق شد.

براساس پروژه مرکز پذيره‌نويسي سلول‌هاي بنيادي خون‌ساز، محک تلاش کرد تا در راستاي سومين هدف توسعه پايدار با موضوع «زندگي سالم و تأمين سلامتي براي همگان در هر سنين» و همچنين کاهش نرخ مرگ و مير در مبتلايان جوان بيماري‌هاي غيرواگيردار (NCDs) از طريق چشم‌انداز درمان چندتخصصي تا سال ۲۰۳۰ فعاليت کند. اين اقدام موفق به کسب نشان طلا از انجمن بين‌المللي مديريت پروژه شد.

 

بهبود مستمر در نظام مدیریت پروژه

استاندارد دلتا توسط انجمن بین‌المللی مدیریت پروژه (IPMA) برای ارزیابی و توسعه شایستگی نظام مدیریت پروژه  سازمان‌ها طراحی شده است. این ارزیابی با شناسایی دقیق و صادقانه مهم‌ترین زمینه‌‎های توسعه فعالیت‌های پروژه‌محور و اقدامات لازم برای بهبود آنها، ارزش افزوده قابل توجهی را برای سازمان‌ها ایجاد می‌کند. این استاندارد ابزاری قدرتمند برای سازمان‌های در حال توسعه و توسعه‌یافته‌‌ای است که به شایستگی نظام مدیریت پروژه خود را در مسیر بهبود مستمر قرار می‌دهند. بر اساس ارزیابی IPMA Delta، اقدامات توسعه‌ای سازمان‌های به صورت هوشمندانه و هدفمند، بهبود یافته است و آثار در نتایج عملی پروژه‌ها قابل مشاهده است. این ارزیابی مبنای قابل توجهی برای توسعه بلندمدت فعالیت‌های پروژه‌محور در سازمان‌های کلاس جهانی را فراهم می‌آورد.

استاندارد دلتا با تمرکز بر نظام تعریف project ،Program ،Portfolio سطوح عملیاتی و استراتژیک سازمان را از منظر تخصیص و مدیریت بهینه منابع ممیزی کرده و از شفافیت نظام تخصیص منابع براساس اولویت‌های سازمان و تولید بیشترین منافع برای ذینفعان اطمینان حاصل می‌کند. ارزیابی شایستگی سازمانی انجمن بین‌المللی مدیریت پروژه براساس استاندارد دلتا، نظام مدیریت پروژه سازمان‌ها را بررسی می‌کند و با یک نگاه ۳۶۰ درجه به صورت بی‌طرفانه و کاملاً مستقل، شایستگی‌های کلیدی و ساز و کار خلق ارزش برای تمامی ذیربطان پروژه را در تمام سطوح یک نظام پروژه‌محور مورد ارزیابی قرار می‌دهد.

در حال حاضر و با استقرار سیستم ارزش افزوده بر کمک‌های نیکوکاران، محک توانسته است با مدیریت چندین پروژه، به عنوان یک سازمان پروژه‌محور در سطح جهانی معرفی شود. بر همین اساس انجمن بین‌المللی مدیریت پروژه (IPMA) در آخرین ارزیابی خود و براساس آخرین مدل جهانی مدیریت پروژه از مجموعه فعالیت‌های این مؤسسه گواهینامه سطح سه را به آن اعطا کرده است. کلاس سه به این معنی است که استانداردها، ساختارها و فرآیندهای مدیریت پروژه کاملاً تعریف شده‌ای وجود دارد که بخش عمده آن در سازمان پیاده‌سازی و نهادینه شده است. براساس اطلاعات موجود فقط ۱۰ درصد سازمان‌ها در جهان، در اولین ممیزی دلتا موفق به دریافت گواهینامه سطح سه شده‌اند. بالاترین سطح این ارزیابی ۵ است که به معنای بهبود مستمر ساختار سازمان است که تاکنون هیچ مجموعه‌ای در جهان موفق به دریافت آن نشده است.

بالغ بر سه دهه فعالیت محک براساس رعایت ارزش‌های بنیادین شفافیت و پاسخگویی زمینه‌ساز موفقیت این سازمان در دستیابی به این جایگاه بوده است.

 

سازمان‌های برتر در استقرار سیستم‌های مدیریت «سری‌ایزو»

GIC از معتبرترین سازمان‌های تأیید صلاحیت کیفیت در دنیاست و نهاد صدور گواهینامه جهانی است که در بیش از ۳۰ کشور در سراسر جهان نمایندگی دارد. این نهاد که در انگلستان و در سال ۱۹۹۳ تأسیس شده است، سازمان‌ها را مطابق با استانداردهای سیستم مدیریت، ارزیابی و تأیید کرده و آموزشی معتبر در حوزه سیستم مدیریت ارائه می‌کند.

GIC توسط سرویس اعتباربخشی انگلستان (UKAS)، سیستم اعتباربخشی مشترک استرالیا و نیوزیلند (JAS-ANZ) و خدمات اعتبارسنجی پاسخگویی اجتماعی (SAAS) معتبر شناخته شده است. GIC همچنین سازمان آموزشی تأییدشده توسط ثبت بین‌المللی حسابرسان معتبر (CQI-IRCA) است. گواهینامه‌ GIC اطمینانی برای اطمینان از هر کاری است که سازمان‌ها انجام می‌دهند. ایجاد ثبات، بهینه‌سازی و کارآیی در جهت بهبود عملکرد سیستم‌های مدیریت مشتری و کاهش خطرات آنها، با حداقل اختلال و هزینه برای عملکرد مشتریان از جمله خدماتی است که با گواهینامه GIC ارائه می‌شود. این گواهینامه به ذیربطان یک سازمان اطمینان می‌دهد که سیستم‌های مدیریتی آن مطابق با استانداردهای بین‌المللی و الزامات خاص است.

از جمله گواهینامه‌های ارائه شده از سوی این نهاد عبارتند از:

* سیستم‌های مدیریت کیفیت ISO 9001

* سیستم‌های مدیریت محیط زیست ISO 14001

* سیستم‌های مدیریت ایمنی و بهداشت حرفه‌ای ISO 45001

* سیستم‌های مدیریت ایمنی مواد غذایی ISO 22000

* سیستم‌های مدیریت امنیت اطلاعات ISO 27001

* تجزیه و تحلیل خطر و نقطه کنترل بحرانی HACCP

* سیستم های مدیریت پاسخگویی اجتماعی SA8000

این نهاد ارزیابی، سالانه مراسمی با هدف انتخاب و معرفی شرکت‌ها و سازمان‌های برتر در ارائه خدمات، محصولات و استقرار سیستم‌های مدیریت «سری‌ایزو» با اعطای نشان ده جایزه برتر (top ten award) برگزار می‌کند. قرار گرفتن در زمره ۱۰ شرکت برتر از سوی GIC و TTA و دریافت تندیس کیفیت طی فرآیندی متشکل از بررسی‌ها و ارزیابی کارشناسان ارشد نهادهای بین‌المللی مزبور با اتخاذ روش‌های علمی و مدیریتی روز دنیا و تحقیقات مستمر در راستای توسعه و بهبود کیفی عملکرد حاصل می‌شود.

محک در سال ۲۰۱۱ تندیس نقره‌ای کیفیت (GIC) و در سال ۲۰۱۷ تندیس طلای کیفیت را از مؤسسه بین‌المللی اسـتاندارد «جی.آی.سی» دریافت کرد. در این مراسم که با حضور هیئت مدیره مؤسسه بین‌المللی استاندارد GIC برگزار شد، نام محک در زمره ۱۰ سازمان برتر سال ۲۰۱۱ ثبت شد و به این ترتیب محک، به مدت ۱۰ سال از خدمات شبکه بین‌المللی انگلیسی-کاناداییِ ثبت ده سازمان برتر، بهره‌مند خواهد بود.

 

تأثیر افراد و پروژه‌ها در پیشبرد توسعه پایدار

Green Project Management یک سازمان جهانی است که به موضوع پایداری در پروژه‌ها می‌پردازد. این سازمان‌ کمک می‌کند تا شرکت‌ها منعطف‌تر، دولت‌ها کارآمدتر و جوامع قدرتمندتر فعالیت کنند در حالی که به حفظ منابع طبیعی توجه ویژه نشان می‌دهند. هدف این سازمان هدایت مشاغل پایدار و تحقق اهداف توسعه پایدار ۲۰۳۰ (SDG) است که در این مسیر از استانداردهای متعدد، آموزش، ارزیابی و گواهینامه بهره‌مند می‌شود. برخی از اصول در نظر گرفته شده این سازمان به منظور ارائه مدل‌هایی برای پایداری، آموزش و صدور گواهینامه عبارتند از:

* تعهد و مسئولیت‌پذیری: به رسمیت شناختن حقوق اساسی همگان در محیط‌های سالم، تمیز و ایمن، ایجاد فرصت برابر، جوان‌گرایی و پیروی از قوانین

* اخلاق و تصمیم‌گیری: حمایت از اخلاق سازمانی بر مبنای تصمیم‌گیری با احترام به اصول جهانی از طریق شناسایی، کاهش و جلوگیری از تأثیرات منفی کوتاه‌مدت و بلندمدت بر جامعه و محیط‌زیست

* یکپارچه‌سازی و شفافیت: تقویت وابستگی متقابل توسعه اقتصادی، یکپارچگی اجتماعی و حفاظت از محیط‌زیست در همه جنبه‌های فعالیت

* اصول و ارزش‌ها: با بهبود روش‌های توسعه و استفاده از فناوری‌ها و منابع به منظور حفظ، تقویت پایه و اساس منابع طبیعی

* برابری اجتماعی و زیست‌محیطی: ارزیابی آسیب‌پذیری انسان در مناطق و مراکز جمعیتی

* سعادت اقتصادی: پایبندی به استراتژی‌های مالی و اهداف مالی که نیازهای ذینفعان از جمله نیازهای فوری و اهداف نسل‌های آینده را متعادل می‌کند.

این سازمان در سال ۲۰۰۹ برای توسعه پایداری در مدیریت پروژه تأسیس شد و در تلاش است تا دستاورد و تأثیر افراد و پروژه‌ها را در پیشبرد توسعه پایدار از طریق اجرای مدیریت پروژه سبز با ارائه جوایزی، نشان دهد. از جمله جوایزی که GPM اهدا می‌کند می‌توان به اهدای جایزه پروژه پایدار سال به یک مدیر پروژه یا سازمان، جایزه پایداری فردی، جایزه تحقیقاتی و جایزه دانشجویی اشاره کرد. پروژه‌های ارائه شده بایستی دستیابی به پایداری در برابر اهدافی چون اصول ده‌گانه سازمان ملل، تحقق اهداف توسعه پایدار را نشان دهد. داوری در مورد معیارهای منتشر شده توسط تیمی از متخصصان که مستقل از پروژه فعالیت می‌کنند، قضاوت می‌شود. بر همین اساس محک در سال ۲۰۱۴ در ارزیابی GPM شرکت کرد و موفق به کسب نشان نقره از انجمن بین‌المللی مدیریت پروژه سبز شد. پروژه‌ای که موفق به دریافت نشان نقره GPM شد، از دیدگاه این انجمن همزیستی مسالمت‌آمیزی با اصول توسعه پایدار را داشته و در تطابق با اصول ده‌گانه معاهده جهانی Global Compact  و اهداف توسعه هزاره سازمان ملل متحد بوده است.

 

محک، مانند هر سازمان مردم‌نهاد دیگری، منابع مالی خود را از محل مشارکت‌های مردمی تأمین می‌کند. ارائه گزارش‌های مالی شفاف، نظارت مراجع قانونی و ناظران غیررسمی به تولید گزارش‌های استاندارد منجر می‌شود تا مردم با اطمینان از محل صرف کمک‌های خود، از کودکان مبتلا به سرطان حمایت کنند.

 

 

دیدگاه‌ها

دیدگاه خود را بنویسید * نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند * دیدگاه شما