مدیریت کارآمد منابع انسانی در سازمانهای مردمنهاد، رشد پایدار را تضمین میکند
- ۲۷ فروردین ۰۱
- 856 بازدید
- 0 دیدگاه
امروزه سازمانهای پیشرفته، بزرگ و در حال توسعه به لزوم فعالیت واحد منابع انسانی آگاهی یافته و در تلاشند تا با تغییر نگرش در کارکنان و ایجاد همراهی و همدلی با اهداف سازمان در ایشان با تکیه بر مسئولیتها، فرایندها و روشهای اجرایی تعریف شده، زمینه همافزایی فعالیتهای سازمانی را فراهم آورند. منابع انسانی، ارزشمندترین سرمایه هر سازمانی است که تحقق برنامههای استراتژیک و دستیابی به بیانیه مأموریت و چشمانداز را ممکن میکند. این گروه در محک به عنوان «سرمایههای انسانی» شناخته میشوند که حاکی از ديدگاه انسانمحور و مبتنی بر احترام محک نسبت به تمامی افرادی است که با تلاش و تعهد خود اين مؤسسه خيريه را در تحقق هدف بشردوستانهاش که همانا حمايت از کودکان مبتلا به سرطان و خانوادههایشان است، همراهی میکنند. محک میکوشد تا از طريق توانمندسازی، ارتقای سطح دانش و مهارت و ايجاد انگيزه همواره به بالندگی و توسعه اين گروه بپردازد؛ برگزاری دورههای آموزشی، اقدامات در نظر گرفته شده برای ایجاد احساس وفاداری، برنامهریزی و توجه ویژه به ایشان از جمله برنامههایی است که واحد منابع انسانی محک به آن میپردازد.
به مناسبت روز منابع انسانی، گفتگویی کوتاه با مریم دیانتیزاده، مدیر منابع انسانی محک انجام دادهایم. وی در ابتدای این گفتگو درخصوص وظیفه منابع انسانی سازمانهای مردمنهادی چون محک و تفاوت آن با سازمانهای دیگر گفت: «مدیریت منابع انسانی در یک سازمان غیردولتی و مردمنهاد با مدیریت منابع انسانی در سایر سازمانها تفاوت عمدهای ندارد، اما وجوه مختلف وظایف منابع انسانی در این دو گونه سازمان، از منظر اهمیت، تفاوتهای بسیاری با هم دارند.»
وی ادامه داد: «در مدیریت منابع انسانی سازمانهای مردمنهاد، چند مورد شاخص و برجسته وجود دارد. مورد اول، بهرهمندی از داوطلبان در کنار کارکنان موظف در جهت تحقق اهداف سازمان است. تنظیم و پایش مستمر روابط کارکنان و داوطلبان با فرهنگها و پیشینههای مختلف و متحد و همسو کردن آنها در جهت یک هدف مشترک، از مهمترین وظایف منابع انسانی در یک سازمان مردمنهاد است.»
دیانتی با بیان آنکه کارکنان و داوطلبانی که در یک سازمان مردمنهاد کار میکنند نسبت به سازمانهای انتفاعی انگیزه متفاوتتری دارند افزود: «توجه به این نکته برای طراحی و اجرای سیستمهای انگیزشی و جبران خدمت و نگهداشت مدیریت منابع انسانی سازمان مردمنهاد اهمیت بسیار بالایی دارد. در سازمانهای مردمنهاد، کارکنان و داوطلبان مهمترین ارزش و ستون فقرات سازمانند و بقای سازمان به آنها وابسته است چرا که پایداری و حفظ برتری سازمان را ضمانت می کنند. کارکنان و داوطلبان سازمان مردمنهاد متأثر از ارزشهای درونی سازمان بوده و از این ارزشها برانگیخته میشوند. مأموریتهای سازمان، ماهیت دموکراتیک فرهنگ سازمانی و اهمیت آن برای افراد را میتوان به عنوان ارزشهای ذاتی سازمان به حساب آورد.»
مدیر منابع انسانی محک با تأکید بر آنکه کارکنان و داوطلبان مهمترین ذینفعان برنامههای استراتژیک سازمانهای مردمنهاد هستند گفت: «همانطور که از این موارد میتوان استنباط کرد، عامل انسانی زیربنای پایداری هر سازمان مردمنهادی است. به همین دلیل مدیریت منابع انسانی رکن اولیه در این گونه سازمانها محسوب میشود. مدیریت منابع انسانی برای سازمانهای مردمنهاد، رشد پایدار را تضمین میکند. این نقطه قوتی اساسی است که استراتژی ها، فرآیندها و عملیات کارکنان بر آن استوار است. مدیریت این منابع مبتنی بر ارزشهای اساسی و بنیانی سازمان است؛ ارزشهایی چون شفافیت، پاسخگویی، قدرشناسی و زیباییشناسی. مدیریت منابع انسانی که بر اساس این ارزشها هدایت میشود، در ارتقای مهارتهای کارکنان سرمایهگذاری و از قدرت مأموریت خود برای تحت تاثیر قرار دادن و ایجاد انگیزه در کارکنان استفاده میکند. به طور کلی میتوان گفت به دلیل ماهیت و مأموریت سازمان های مردمنهاد، اصولا میزان وفاداری، تعهد به برند، ماندگاری شغلی و حسن رفتار سازمانی نزد کارکنان و داوطلبان در این سازمانها به مراتب بالاتر از سایر سازمانهاست.»
مدیر منابع انسانی محک در بخش دیگری از صحبتهای خود درخصوص دورنمای برنامهها و وظایف این واحد گفت: «دو هدف اصلی سازمان در برنامه استراتژیک چهارم، تحول دیجیتال و تحول درمان از طریق پروتکلهای انجمن بینالمللی آنکولوژی کودک SIOP)) است. در تحول دیجیتال، کوشش ما انطباق بیشتر فرآیندهای سازمان با شرایط محیطی است و در تحول درمان، توسعه روشهای درمانی از طریق پیوستن به انجمن بینالمللی آنکولوژی کودک که سیاستگذار پروتکلهای درمانی سرطان کودکان در جهان است، مدنظر ماست.»
وی ادامه داد: «در سازمان محک، برنامههای استراتژیک از مسیر مشارکت و همراهی سرمایههای انسانی عبور میکند. لذا کارکنان و داوطلبان محک نقشی کلیدی در محقق شدن چهارمین برنامه استراتژیک سازمان دارند.»
وی با بیان آنکه مدیریت منابع انسانی محک به منظور تحقق اهداف و حفظ پایداری و برتری سه هدف اصلی را در نظر گرفته است افزود: «تحول دیجیتال، نحوه عملکرد سازمان و ارائه ارزش به ذینفعان را تغییر میدهد و با تحول و تغییر فرهنگ سازمانی همراه است. لذا یکی از اهداف اصلی ما تغییر فرهنگ سازمانی از طریق تحول و توسعه ظرفیتهای کارکنان و داوطلبان است.»
دیانتی افزود: «دو مهارت اصلی و حیاتی کارکنان و داوطلبان در دهه آینده، یادگیرنده بودن به معنای بهبود و توسعه ظرفیتها، و چابک بودن به معنای همراهی با تغییرات سریع جهت مقابله با انواع اختلالات محیطی است. از دیگر موضوعات مرتبط با تغییر فرهنگ سازمانی، همراه کردن کارکنان برای تغییر و رویارویی و عبور از مقاومت در برابر تغییر، مدیریت تعارضات، افزایش تابآوری سازمانی و ایجاد نگرشهای جدید و تحول در روش فکری است.»
مدیر منابع انسانی محک ادامه داد: «بهبود شاخصهای کلیدی عملکردی سازمان با هدف بهرهوری و ارتقاء انگیزه کارکنان و داوطلبان و همچنین توسعه ظرفیت بهرهمندی از داوطلبان و استفاده از خدمات داوطلبان با توجه به کماثرتر شدن پاندمی کرونا دو هدف دیگر منابع انسانی است.»
وی در پایان با تبریک مجدد روز منابع انسانی گفت: «محک اعتقاد دارد که چهار ارزش اصلی شفافيت، پاسخگويی، قدرشناسی و زيبايیشناسی محقق نخواهد شد مگر آنکه سازمان از داشتن سرمايههای انسانی متخصص، آگاه و عاشق بهرهمند باشد. بر همین اساس سرمایههای انسانی به عنوانی پنجمين ارزش مؤسسه خيريه محک و رکن اساسی تحقق ارزشهای چهارگانه معرفی میشود. امیدواریم همه برنامههای این بخش در سال جاری محقق شود زیرا تحقق اهداف سازمان در گروی تحقق برنامههای منابع انسانی است.»