نگاه به آینده خدمات حمایتی محک در سراسر ایران
- ۲۵ آبان ۹۶
- 740 بازدید
- 0 دیدگاه
گفتگو با مدیر خدمات حمایتی و مدیر امور شهرستانها: نگاه به آینده خدمات حمایتی محک در سراسر ایران
محک در برنامه راهبردی (استراتژیک) ۱۴۰۰-۱۳۹۶ به یکی از مهمترین چالشهای خود پرداخته است و در نظر دارد در این دوره به یکپارچهسازی خدمات حمایتی به کودکان مبتلا به سرطان در سراسر کشور جامه عمل بپوشاند. لذا تلاش میکند تمامی حمایتهای لازم اعم از دارویی و درمانی، روانی، رفاهی، بهداشتی، معنوی و آموزشی را با کیفیت یکسان مطابق با استانداردهای بینالمللی در کلیه بیمارستانهای دولتی – دانشگاهی دارای بخش خون و آنکولوژی کودکان در سراسر کشور فراهم سازد. آنچه در ادامه میآید گزارشی از تلاش خدمات حمایتی محک جهت دستیابی به اهداف این برنامه است.
همراهی مددکاران اجتماعی با کودکان محک
محک فعالیتش را سال ۱۳۷۰ از ساختمانی در منطقه چیذر شروع کرده است. از همان سالها مددکاران داوطلب در بیمارستانهای تهران که کودکان مبتلا به سرطان بستری بودند، حضور مییافتند و تلاش میکردند تا به دغدغه خانوادهها توجّه کنند و بخشی از هزینههای درمان فرزندشان را تأمین کنند. آن زمان محک مؤسسه کوچکی بود که تنها در ۷ بیمارستان در تهران (شهدا، مفید، علیاصغر، مرکز طبی، امام خمینی(ره)، انستیتو کانسر، بهرامی) حضور داشت و اعضای اولیه سازمان همواره آرزوی ساخت یک بیمارستان فوقتخصصی سرطان کودک و حضور در بیمارستانهای سراسر کشور را در سر میپروراندند. آرزویی که این روزها با همت نیکوکاران ایران زمین محقق شده است و داوطلبان بخش مددکاری اجتماعی محک در بیمارستانهای دولتی و دانشگاهی دارای بخش خون و آنکولوژی کودک در سراسر کشور حضور دارند تا با پرداخت هزینه درمانی و حمایتی به کودکان مبتلا به سرطان و خانواده آنها، درمان هیچ کودکی به دلیل فقر و سایر مشکلاتی که خانوادهها در روند درمان با آن مواجه میشوند، نیمهکاره رها نشود.
تا پایان سال ۱۳۹۵ بیش از ۲۷ هزار کودک مبتلا به سرطان تحت حمایت محک قرار گرفتهاند که بیش از ۱۶ هزار نفر از آنها تحت درمان هستند و مددکاران اجتماعی محک در اقصی نقاط کشور برای رسیدن آنها به روزهای سلامتی تلاش میکنند. بهناز آسنگری، مدیر خدمات حمایتی محک در این باره میگوید: «پس از تأسیس بیمارستان محک، حمایت از کودکان مبتلا به سرطان در سایر بیمارستانها جزو دغدغههای این سازمان قرار گرفت تاجاییکه مددکاران اجتماعی محک همواره خود را مددکار اجتماعی همه بیمارستانهای دارای بخش خون و آنکولوژی کودک در سراسر کشور میدانند.»
کاهش حضور خانوادهها در تهران
ایده شکلگیری محک به ابتلای فرزند بنیانگذار این سازمان به سرطان و روند درمان او برمیگردد. در مسیر درمان، سعیده قدس با مرکزی در کشور آلمان آشنا شد که از والدین کودکان مبتلا به سرطان حمایت میکرد و میکوشید تا شالوده زندگی یک خانواده با ابتلا به سرطان یکی از اعضا از بین نرود. در همان سالهای ابتدای فعالیت، محک با دغدغه سکونت کودکان مبتلا به سرطان و خانواده ایشان که از سایر شهرها برای درمان فرزندانشان و یا طی کردن دورههای پس از بهبودی ملزم به اقامت در تهران بودند روبرو شد. همین موضوع باعث ایجاد اقامتگاه محک شد تا کیفیت زندگی خانوادههایی که از خانهشان دور هستند مورد توجه قرار گیرد. شیرین صدیقنژاد مدیر امور شهرستانهای محک با بیان اینکه داوطلبان مددکاری محک در همه بیمارستانهای دولتی و دانشگاهی سراسر کشور که بخش خون و آنکولوژی کودک دارد حضور دارند، گفت: «این امر میزان حضور خانوادهها در تهران را از ۵۵ درصد به ۳۵ درصد کاهش داده است. موضوعی که از نظر کارشناسان واحد خدمات حمایتی بسیار مهم است. در شرایطی که خدمات درمانی یکسانی در سراسر کشور به کودکان مبتلا به سرطان ارائه میشود، درمان در نزدیکی محل سکونت، آرامش بیشتری برای خانوادهها و به خصوص خواهر و برادر کودک بیمار به همراه دارد.»
آسنگری نیز با بیان اینکه یکپارچهسازی خدمات حمایتی در سراسر ایران در برنامه استراتژیک ۱۳۹۶-۱۴۰۰ محک قرار گرفته است گفت: «اجرای این برنامه هزینه جابجایی خانوادهها را کمتر میکند. در اینجا منظور صرفاً هزینه رفت وآمد نیست، بلکه هزینهای است که هر خانواده برای حضور سرپرست خود که معمولاً پدران خانواده هستند پرداخت میکند؛ هزینههایی چون رها کردن کار، بیسامانی سایر کودکان خانواده و خطرات رفت و آمد.»
گسترش خدمات حمایتی در سراسر ایران
از همان روزهای آغاز فعالیت محک، اعضای اولیه سازمان دریافتند که مهمترین مشکل خانوادههای کودکان مبتلا به سرطان، هزینههای درمان و حمایتهای روانی است. به همین منظور از طرفی با برگزاری بازارهای خیریه و برنامههاي هنري به جمعآوری کمکهای مردمی پرداختند و از طرف دیگر با حضور در بیمارستانهای تهران که کودکان مبتلا به سرطان بستری بودند، در بهبود وضعیّت اقتصادی خانوادههایشان تلاش کردند. صدیقنژاد با بیان اینکه در هِرَم سلسله مراتب نیازهای مازلو، اساسیترین سطح به نیازهای زیستی چون خوراک اختصاص دارد و محک ضمن توجه به مسأله کرامت انسانی در نظر دارد به سایر سطوح هرم مازلو نیز توجه کند، گفت: «محک از سال ۱۳۷۰ تلاش کرده است تا نیازهای اصلی کودکان مبتلا به سرطان تأمین شود. نیازهای کودکان مبتلا به سرطان و خانواده ایشان به هرم مازلو شباهت دارد. در حال حاضر محک با تأمین هزینههای مالی توانسته است سطح نیازهای اساسی هرم مازلو را پوشش دهد. همچنین با حضور در برخی بیمارستانهای دارای بخش خون و آنکولوژی کودک نیز شرایط روانی کودکان را بهبود بخشیده است. در حال حاضر، واحد خدمات حمایتی محک به فکر پوشش تمامی هرم مازلو برای کودکان در سراسر ایران است.
آسنگری نیز توجه به ارتقاء کیفیت زندگی کودکان مبتلا به سرطان را از اصول حاکم بر بیانیه چشمانداز میداند و میگوید: «در محک تلاش میشود تا حمایتهای لازم از کودک مبتلا به سرطان و خانواده ایشان صورت پذیرد. بر همین اساس ۴۲ بسته حمایتی در بیمارستان محک تعریف شده است که شامل مواردی چون ارائه خدمات روانشناسی و مددکاری اجتماعی، استقرار در اقامتگاه، ترالی کتاب۱، اهدای اقلام مورد نیاز، مدرسه مجازی و… میشود. امیدواریم در پایان برنامه استراتژیک سوم تمام بستههای حمایتی محک را در بیمارستانهای دولتی و دانشگاهی دارای بخش خون و آنکولوژی کودک در سراسر کشور مستقر سازیم.»
ضرورت توجه به درمان چندتخصصی برای کودکان مبتلا به سرطان
محک از سال ۱۳۸۶ و پس از راهاندازی بیمارستان فوقتخصصی سرطان کودک، از همراهی روانشناسان و مددکاران اجتماعی با کادر درمانی بهرهمند بوده است و با ارائه درمان چندتخصصی به کودکان مبتلا به سرطان، کیفیت زندگی آنها را ارتقاء بخشیده است. آسنگری در اینباره میگوید: «لزوم حضور مددکار اجتماعی و روانشناس در کنار کادر درمانی در همه بیمارستانها احساس میشود تا جایی که اهمیت این موضوع از سوی پزشکان نیز مطرح شده است.»
وی با تأکید بر اینکه وظایف مددکاران اجتماعی بسیار فراتر از پوشش هزینههای بیمار است میگوید: «مددکار اجتماعی همراه خانواده است و بحران را شناسایی میکند. در استاندارد جهانی، بیمار پس از پذیرش به مددکار اجتماعی معرفی میشود و اوست که بخشهای مختلف بیمارستان را به بیمار نشان میدهد و او را با هماتاقیهایش آشنا میسازد. مددکار اجتماعی به بیمار میآموزد که در موقعیتهایِ مختلف چه واکنشی داشته باشد. اوست که نیاز بیمار را شناسایی کرده و به روانشناس یا روانپزشک ارجاع میدهد. در واقع گسترة فعالیتهای مددکاران اجتماعی بسیار زیاد است. تلاش محک آن است که مددکاران اجتماعی و روانشناسان موظف را با این ویژگی در بیمارستانهای دولتی و دانشگاهی دارای بخش خون و آنکولوژی کودک در سراسر کشور مستقر سازد. البته داوطلبان مددکاری در حال حاضر در این بیمارستانها حضور دارند.»
توانمندسازی مؤسسات خیریه همکار در سایر شهرها
محک بر اساس انعقاد تفاهمنامهای با مؤسسه خیریه حمایت از کودکان مبتلا به سرطان خراسان رضوی در خراسان و مؤسسه خیریه کساء در اصفهان، به توانمندسازی این مؤسسات در ۵ سال اقدام کرده است. صدیقنژاد درخصوص هماهنگی برنامة راهبُردی با توانمندسازی مؤسسات خیریه میگوید: «مؤسسات توانمندسازی شده بایستی استانداردهای محک در حوزه ارائه خدمات حمایتی و درمانی به کودکان مبتلا به سرطان را رعایت کنند. هدف آن است که حمایتهای یکپارچه از کودکان مبتلا به سرطان و خانواده ایشان صورت گیرد. ممکن است مؤسسه توانمندشدهای این حمایتهای یکسان را تأمین نماید و یا در برخی گزینههای یکپارچهسازی، از محک کمک بگیرد.»
پیش به سوی ۱۴۰۰ با خدماتی یکپارچه در سراسر کشور
محک پس از ۲۶ سال فعالیت مستمر، امروز میتواند با اطمینان بگوید که در سایه حمایتهای صورت گرفته هیچ کودکی از فقر و ناتوانی در پرداخت هزینه درمان، فوت نخواهد کرد. این سازمان امیدوار است با پیادهسازی برنامه استراتژیک یکپارچهسازی خدمات حمایتی در سراسر کشور و توجه به درمان چندتخصصی، زمینهای را فراهم آورد تا کودکان مبتلا به سرطانی کمتری برای ادامه درمان به تهران آمده و دور از اعضای خانواده خود باشند و محک بتواند با اطمینان بگوید که به همه آنها و خانوادههایشان در بیمارستانهای دارای بخش خون و آنکولوژی دولتی و دانشگاهی در سراسر کشور خدمات حمایتی یکسانی ارائه میشود.