موسسهی خیریه حمایت از کودکان مبتلا به سرطان (محک) به عنوان یک سازمان غیر دولتی، تبلوری از ایفای نقش مشارکت مردمی در جامعه است که در بخش اول اساسیترین شعار محک یعنی ما را یاری دهید و از ما یاری بخواهید بر آن تصریح شده است.ارتباط نزدیک محک با فرد فرد مردم جامعه، حضور عنصر تعهد و خلوص نیت، جایگاه والایی را در ارتباط با دولت و جامعه مدنی برای این سازمان ایجاد نموده است.
موسسه محک از سال 1370 با شماره ثبت 6567 فعالیت همه جانبه خود را جهت حمایت از کودکان مبتلا به سرطان و خانواده آنان در سه حوزه خیریه، درمان و تحقیقات سرطان اطفال آغاز نموده است و از بدو تاسیس تا پایان سال 95 بیش از 27000 کودک مبتلا به سرطان را تحت حمایت قرار داده و در حال حاضر تنها بیمارستان فوق تخصصی سرطان اطفال در خاورمیانه را که در فضایی بالغ بر 18000 مترمربع ساخته شده و به آخرین تجهیزات تشخیصی و درمانی مجهز است، اداره نماید.از سوی دیگر محک 5 پروژه تحقیقاتی در موضوع سرطان اطفال را با 5 مرکز تحقیقاتی داخلی و خارجی هدایت نموده و براساس سند چشم انداز سازمان امیدوار است ظرف 5 سال آینده در هر یک از حوزههای فعالیت خود نیز یکی از برترینها خواهد بود.
این موسسه در طول دو دهه فعالیت خود پیشگام بسیاری از حرکتهای نوین در عرصه فعالیت سازمانهای غیردولتی در ایران بوده است. اخذ مقام مشورتی شورای اقتصادی، اجتماعی سازمان ملل متحد (ECOSCO) و دریافت گواهینامهی NGO BENCHMARKING از شرکت بازرسی بین المللی SGS که نشان دهنده رعایت بهترین شیوههای کاری بر اساس استاندارهای بینالمللی است، حاکی از این حرکت نوآورانه و پیشگام بوده است. امروز نیز در چارچوب بیانیه ماموریت محک در برنامه استراتژیک این سازمان، که عنوان مینماید محک نه تنها به سرطان کودک میپردازد بلکه اندیشه والای کمک به همنوع را ترویج مینماید، دست به انجام فعالیتهای گوناگونی برای تحقق این هدف والا زده است.
موسسه محک به عنوان اولین موسسه خیریه در ایران از سال 1386 تصمیم به اتخاذ راهکارهایی جهت ترویج مفهوم مسئولیت پذیری اجتماعی شرکتها در بین سازمانهای غیر دولتی و بنگاههای اقتصادی گرفت؛ این موسسه در جهت تحقق این اندیشه در سالهای 1387 و 1388 سه برنامه مشترک با انجمن مدیران صنایع، کنفدراسیون صنعت، اعضای کارگزاری بورس ایران، اتاق بازرگانی ایران و آلمان و خانه مدیران سازمان مدیریت صنعتی با محوریت مسئولیت اجتماعی و یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک نیز با همکاری کنفدراسیون صنعت و با حضور گروه بزرگی از خبرنگاران رسانههای مختلف برگزار نموده است.
محک در راستای ادامه این فعالیتها همواره قصد دارد از زوایا و دیدگاه های مختلف به موضوع مسولیت پذیری اجتماعی شرکتها بپردازد و این موضوع را از ابعاد مختلف، متناسب با مخاطبان آن مورد بررسی قرار دهد.در بهمن ماه 1388 مقارن با هفته جهانی سرطان اولین نمایشگاه بین المللی طراحی پوستر با موضوع سرطان کودک و مسئولیت پذیری اجتماعی شرکتها ، با همکاری انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران و با هدف انعکاس این موضوع در جامعه و فرهنگسازی آن از دیدگاه هنر گرافیک برگزار شد. همچنین نمایشگاه عکس پیوند مهر در ماه مهر توسط خانواده بزرگ گروه شرکت های همکاران سیستم در مهرماه 1389 برگزار شد و این بار علاوه بر مشارکت افراد در سطوح مدیریتی این سازمان، پرسنل نیز بصورت خود جوش در این پروژه هنری-اجتماعی مشارکت کردند و با نیت خیر خود عواید حاصله از فروش عکسها را به محک اهدا کردند.
اولین همایش بینالمللی مسئولیت اجتماعی شرکتها و سرطان کودک 26 بهمن ماه، همزمان با روز جهانی سرطان کودک با حمایت اتاق بازرگانی صنایع و معادن ایران و تهران در محک برگزار شد.
این همایش که با حمایت اتاق بازرگانی صنایع و معادن ایران و تهران در محک برگزار شد، یکی از فعالیتهایی است که بر پایه علم و دانش تخصصی در حوزه مدیریت نوین و اقتصاد و با استفاده از تجربه اساتید و صاحب نظران تصمیم گیرنده در بنگاههای اقتصادی با هدف ترویج مسئولیت اجتماعی بنگاهها و ایجاد آگاهی در مورد مفهوم دقیق این موضوع، جلب توجه مدیران بنگاههای اقتصادی و مدیران سازمانهای تصمیم گیرنده و افزودن دیدگاه مسئولیت اجتماعی به دیدگاه های حاکم در زمینه مدیریت و اقتصاد و همچنین ایجاد یک تصویر شایسته از روحیه مردمی، همکاری و همراهی ایرانیان در جامعه بینالملل است. مخاطبان این همایش نیز، مدیران عامل بنگاههای اقتصادی، هیات رییسه و هیات نمایندگان اتاقهای ایران، تهران و شهرستانها، بانکها و بیمههای کشور، سازمانهای مردم نهاد و شرکتهای مشاور مدیریت بودند.
سخنرانان این همایش دکتر نهاوندیان رئیس هیأت مدیره اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران، دکتر خوارزمی استاد دانشگاه، آقای سورن پترسن نماینده Global Compact، مهندس نظام مافی مدیر عامل شرکت بولر ایران، دکتر یحیی آل اسحاق رئیس هیأت مدیره اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران، لیلا کرباسی زاده نماینده Global Compact، شهرزاد اسفرجانی مدرس تبلیغات و برندینگ و مشاور مدیرعامل محک در امر تبلیغات، دانیل برنبک مدیر عامل اتاق بازرگانی ایران و آلمان و جناب آقای مهندس احمدیان مدیر عامل محک، بودند. این همایش همچنین در بخش ویژهای از مهندس محسن خلیلی، عضو هیات نمایندگان اتاق تهران با بیش از نیم قرن سابقه فعالیت در زمینه مسولیت اجتماعی مدیران اختصاص تجلیل کرد.
دومین همایش بینالمللی مسئولیت اجتماعی شرکتها و سرطان کودک 24 بهمن ماه 1391 همزمان با هفته جهانی سرطان با حمایت اتاق بازرگانی صنایع و معادن تهران و ایران در مؤسسه خیریه محک برگزار شد.
در این همایش مهندس احمد پورفلاح دبیر همایش، عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران و تهران و عضو هیأت امنای محک، ضمن خیر مقدم به میهمانان حاضر در همایش مختصری از تاریخچه امور خیریه در ایران و پیشینه پرداختن به مفهوم مسئولیت اجتماعی در محک را بیان کرد. دکتر جواد کرباسیزاده رئیس هیأت مدیره محک با اشاره به برنامه دوم استراتژیک این موسسه از سال 1391 تا 1396 یادآور شد که یکی از اصول پنجگانه این برنامه مربوط به برنامهریزی، تعریف و اجرای پروژههای حمایت مالی، مسئولیت اجتماعی و بازاریابی خیرخواهانه بین مؤسسه خیریه محک و شرکتها است و این همایش گام مهمی در زمینه اطلاع رسانی و گسترش مفهوم مسئولیت اجتماعی شرکتها است و ابراز امیدواری کرد که نتایج این همایش در فعالیت تمامی مؤسسات خیریه تأثیر مثبت داشته باشد. مهندس آراسب احمدیان مدیرعامل محک در سخنانی به معرفی مؤسسات مردمنهاد، تأثیر آنها در جوامع هزاره سوم، پارادایمهای حاکم بر مدیریت آنها و چالشهای پیش روی فعالیتهای این سازمانها پرداخت. سپس دکتر یحیی آل اسحاق رئیس هیأت مدیره اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران موضوع مسئولیت اجتماعی سازمانها را از سه دیدگاه دینی، انسانی و اقتصادی مورد بررسی قرار داد و گفت: «بنگاههای اقتصادی که از منافع ملت، جامعه و کشور استفاده میکنند علاوه بر فعالیت اقتصادی و کارآفرینی باید بازده و خدمات اجتماعی برای جامعه داشته باشند و در این زمینه مسئولاند.»
دکتر شهیندخت خوارزمی مدلی مفهومی پیرامون مسئولیت اجتماعی سازمانها با رویکرد کیفیت زندگی ارائه کرد و دکتر عباس آخوندی بنگاههای اقتصادی را به مثابه یکی از هستههای شکل دهنده اجتماع مورد بررسی قرار داد و از این دیدگاه بنگاهها را دارای هویت اجتماعی دانست. شهرزاد اسفرجانی مدرس تبلیغات و مشاور مدیر عامل محک به بررسی مفهوم مسئولیت اجتماعی سازمانها از دیدگاه مدیریت برند پرداخت و سه محور اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی را در مورد حوزه مسئولیت اجتماعی شرکتها مطرح نمود.
دکتر نهاوندیان در این رویداد علمی ضمن ابراز خرسندی از تداوم و استمرار فعالیت محک در زمینه مسئولیت اجتماعی با برگزاری دومین همایش در این زمینه این موسسه را نماد اراده جمعی در یک خدمت انسانی دانست.
سپس دکتر فرانک نگهدار مدیر توسعه پایدار شرکت کیسون سخنانی را پیرامون ریشههای باستانی، فرهنگی و مذهبی مسئولیت اجتماعی در ایران بازگو کرد و در انتها صبا کامکار مدیر روابط عمومی و امور بینالملل موسسه خیریه محک در سخنانی مسئولیت اجتماعی موسسه خیریه محک را تشریح کرد.
سومین همایش دو سالانه بینالمللی مسئولیت اجتماعی شرکتها روز دوشنبه 27 بهمن 93، به مناسبت روز جهانی سرطان کودک توسط موسسه خیریه حمایت از کودکان مبتلا به سرطان و با حمایت مالی اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران و سرطان کودکان را برگزار شد.
این همایش با محوریت توسعه پایدار و با حضور رئیس و مدیر داخلی برنامه جهانی گلوبال کامپکت سازمان ملل (Global Compact) رئیس دفتر رئیس جمهور، نماینده مقیم سازمان ملل متحد در ایران، دبیر کل کمیته ایرانی اتاق بازرگانی بینالمللی، رئیس اتاق بازرگانی ایران، اساتید و صاحبنظران و اعضای هیأت امنا و مدیره محک برگزار شد. در ابتدا مهندس احمد پورفلاح عضو هیأت امناء محک و عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران به عنوان دبیر همایش ضمن خیر مقدم به حاضران به دستاوردهای برگزاری دو همایش قبلی اشاره کرد و گفت: محک در طول 23 سال فعالیت خود تلاش کرده است رویکرد و فرهنگ امور خیریه در کشور را ارتقا بخشد و با دوری کردن از رویکرد ترحم به سمت مفهوم مسئولیت پذیری در قبال هم نوعان در حوزه فردی و سازمانی گام بردارد.
دکتر جواد کرباسی زاده رئیس هیأت مدیره محک ضمن معرفی مأموریت، اهداف و حوزههای فعالیتها محک از تمرکز این سازمان بر موضوع مسئولیت اجتماعی شرکتها، از اولین برنامه استراتژیک سازمان موسسه محک گفت. آراسب احمدیان مدیر عامل مؤسسه خیریه محک، از اهمیت خلق ارزش افزوده بر روی کمکهای نیکوکاران که مهمترین و اولین گزینه مسئولیت اجتماعی این سازمان است سخن گفت.
سپس دکتر مارک مودی استوارت رئیس برنامه جهانی گلوبال کامپکت(Global Compact) سازمان ملل به ایراد سخنرانی پرداخت. وی ضمن قدردانی از توجه محک به عنوان یک سازمان مردم نهاد ایرانی به این موضوع مهم در حوزه اقتصادی-اجتماعی که حاکی از ظرفیتهای خوب این سازمان منطبق بر استانداردهای جهانی است، به تشریح برنامه جهانی گلوبال کامپکت و مسئولیت اجتماعی شرکتها پرداخت. دکتر لیلا کرباسی زاده مدیر داخلی برنامه جهانی گلوبال کامپکت (Global Compact) نیز که برای دومین بار در این همایش حضور داشت،از نقش بنگاههای تجاری را در تغییرات جهانی آب و هوا گفت.
در این همایش دکتر محمد نهاوندیان رئیس دفتر رئیس جمهور که در تمامی همایشهای مسئولیت اجتماعی محک در سالهای گذشته نیز حضور داشته است، به تشریح نقش دولت در توسعه مفهوم مسئولیت اجتماعی شرکتها پرداخت و سعیده قدس بنیانگذار محک به بیان مطالبی پیرامون نقش مؤسسات مردمنهاد در مسئولیت اجتماعی پرداخت.
دکتر شهیندخت خوارزمی و دکتر علینقی مشایخی از صاحبنظران و اساتید دانشگاه از زاویه نگاه آکادمیک به اهمیت موضوع مسئولیت اجتماعی شرکتها و پژوهش در سرطان و مسئولیت اجتماعی شرکتها و خلق ارزش پرداختند.
گری لوییس، نماینده هماهنگکننده سازمان ملل متحد در ایران، بر نقش مشارکت در شکل گیری توسعه پایدار تاکید کرد و در انتها دکتر مهدی بهکیش، استاد دانشگاه و دبیر کل اتاق بازرگانی بینالمللی به نقش اتاق بازرگانی در موضوع مسئولیت اجتماعی شرکتها تبیین کرد.