خدمات ارائه شده به کودک مبتلا به سرطان
- ۲۸ بهمن ۹۸
- 19529 بازدید
- 0 دیدگاه
کودک مبتلا به سرطان، علاوه بر درد جسمانی ناشی از بیماری، ترس از محیط بیمارستان، اندوه برای دوری از فضای خانه و اتاق بازی خود و دوستان و همکلاسیهایش را نیز تجربه میکند. تحمل این میزان از تنش و اضطراب برای کودک ممکن نیست. بنابراین، کودکان، به سبب فشارهای روانی ایجاد شده، ممکن است دچار افسردگی، اضطراب، بدرفتاریهای متعدد، پرخاشگری و… گردند. به همین خاطر یکی از اصلیترین رسالتهای واحد روانشناسی محک، حضور نزد بیمار و کمک به او جهت سازگاری بیشتر با بیماری و عوارض روانی و جسمانی مرتبط با آن است.
برخی از مداخلات حوزه بیمار، که در بخش روانشناسی ارائه میگردد به شرح زیر است:
-
بازی درمانی فردی و گروهی:
بازی ورود به دنیای کودک است، بازی برای رشد سلامت جسم و روان حائز اهمیت است و اجازه میدهد تا کودکان با استفاده از قدرت خلاقیت، مهارت های فیزیکی، شناختی و عاطفی را در خود تقویت کنند. کودکان از طریق بازی کردن به تعامل وکشف دنیای پیرامون خود میپردازند. همچنین در تعامل با سایر همسالان و مراقبان و یا با ایفای نقشهای مختلف یاد میگیرند بر ترسهای خود فایق آیند.
- روانسنجی:
-
در موسسه و بیمارستان محک کوشش میشود فرایند درمان تا جایی که ممکن است به شکل چند تخصصی انجام شود. یکی از این همکاریها، همکاری میان بخش پرتودرمانی و بخش روانشناسی است:
هر کودک تحت درمان از طریق پرتودرمانی در ناحیه مغز، توسط روانشناس مورد سنجش قرار میگیرد تا در صورت مشاهده تغییرات در عملکردهای ذهن، مداخلات درمانی اعم از توانبخشی ذهنی، گفتاردرمانی، اختلالات یادگیری و … برای کودک در نظر گرفته شود.
هنر درمانی: هنر درمانی شامل رشته های مختلف هنری مانند نقاشی درمانی و موسیقی درمانی و کاردستی است. در هنر درمانی از هنر به عنوان ابزاری برای اظهار وجود به منظور انتقال احساسات استفاده میشود. بخش روانشناسی محک از هنردرمانی برای شناخت، تعدیل و کنترل احساسات کودکان استفاده میکند.
-
قصه درمانی:
قصهگویی برای کودکان باعث افزایش سطح هوش اجتماعی آنها و نقشی اساسی در شکلدهی به شخصیت آنها دارد. با گفتن قصههایی که در آنها مفاهیم اخلاقی و انسانی وجود دارد میتوان ویژگی مثبت انسانی مثل شجاعت، صداقت و دانایی را در وجود او از همان سنین پایین نهادینه کرد. خواندن داستان برای کودکان باعث می شود که مهارتهای کلامی آنها افزایش پیدا کند. قصه به کودکان، درس زندگی میآموزد. به آنها میآموزد که رنج و سختی، بیماری و درد قسمتی از زندگی هستند و همان طور که شادی ها سپری میشوند، درد و ترس و رنج نیز باقی نخواهند ماند. قصه کودکان را در مقابل با سختی ها مقاومتر و منطقیتر میکند و علاوه بر توجه برگردانی از اقدامات پزشکی ناخوشایند (مانند رگ گیری، IT و…)، به افزایش تاب آوری کودکان نیز کمک میکند.